پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر

تعداد صفحات: 117 فرمت فایل: word کد فایل: 614
سال: 1392 مقطع: کارشناسی ارشد دسته بندی: گردشگری و توریسم
قیمت قدیم:۳۳,۶۰۰ تومان
قیمت: ۲۸,۰۰۰ تومان
دانلود مقاله
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر

    پایان نامه جهت دریافت درجه کارشناسی ارشد( M.A)

    رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی

    چکیده

    گردشگری روستایی می تواند در توانمند سازی مردم محلی و توسعه منابع انسانی، تنوع بخشی اقتصادی و رشد آن، خلق فرصت های شغلی، حل معضل بیکاری، ارتقای استانداردهای زندگی از طریق تامین خدمات اجتماعی و پرکردن شکاف بین نواحی شهری و روستایی در زمینه های مختلف و کاهش مهاجرت روستایی به کلان شهرها نقش عمده ای داشته باشد. ( بیدختی، 1388 : 72-71). پایان نامه اینجانب با عنوان تأثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر انتخاب شده است.

    شهرستان مشگین شهر واقع در استان اردبیل در حدود 3825 کیلومترمربع مساحت داشته و شامل یک شهر، دو بخش، 12 دهستان و 320 روستا و 59 قشلاق می باشد.روش تحقیق توصیفی- تحلیلی  و روش جمع آوری اطلاعات بصورت میدانی و تنظیم پرسشنامه و کتابخانه ای بوده و نتایج حاصل از این بررسی نشان میدهد که از بین 13 عامل مرتبط با فضای کارآفرینی، میزان وجود عاملی چون وجود تقاضای مطلوب برای سفر به منطقه و استفاده از تولیدات بومی روستائیان از سوی گردشگران بیشترین تأثیر را دارد. همچنین با بررسی تأثیر گردشگری بر توسعه اقتصادی روستاهای مشگین شهر در سطح روستاهای مورد مطالعه، تعداد 6 قوت در برابر 8 نقطه ضعف داخلی و تعداد 5 فرصت خارجی در برابر 6 تهدید خارجی شناسایی شده است.

    در پایان پیشنهاد می شود برای توسعه گردشگری در جهت توسعه کارآفرینی در سطح روستاهای مشگین شهر، شناسایی و معرفی علمی جاذبه های گردشگری در سطح روستاها،ایجاد اقامتگاههای مناسب، ایجاد امکانات مناسب حمل و نقل،ایجاد بازار منسجم به منظور فروش محصولات بومی انجام پذیرد.

    مقدمه  

    طبق آمار منتشر شده توسط بانک مرکزی ایران در سال 1383 درآمد ایران از کل صادرات (نفت و غیر نفت) برابر با 44/403 میلیارد دلار بوده است که از این رقم مبلغ 36/327میلیارد دلار آن مربوط به صادرات نفت و گاز میباشد که این ارقام وابستگی اقتصاد ایران را به بخش نفت و گاز نشان می دهدو لذا با توجه به شرای مذکور یکی از راهکارهای مناسب برای رسیدن به توسعه پایدار اقتصادی در مقابل نوسانات شدید قیمت نفت و بی ثباتی بازار سایر محصولات صادراتی، توسعه صنعت توریسم و بهره گیری بهینه و مطلوب از ظرفیت ها و توان های منابع طبیعی، جاذبه های تاریخی، فرهنگی و مذهبی کشور و جلب عده بیشتری از علاقه مندان سفر به ایران است( خلیفه سلطانی، 1384 : 214).

    امروزه از گردشگری بعنوان یک صنعت تعبیر می شود که ترکیبی است از علم و صنعت و فرهنگ و محصول آن خدمات توریستی برای مصرف کننده است که رفاه و امنیت و خدمات را بدنبال دارد. گردشگری به دلیل وسعت عملیات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مربوط به آن نه تنها یک امر محلی و ملی بلکه موضوعی منطقه ای و بین المللی است و لذا به سازمان و مدیریت خلاق نیاز دارد. جاذبه های گردشگری کشور ما بسیار گرانبهاست آثار باستانی، اماکن دینی و مقدس، مواهب طبیعی، صنایع دستی، آبهای درمانی و معدنی، غارها و صید و شکار، کویر نوردی و دریانوردی، جاذبه های معنوی و ادبی و هنرهای نمایش، تجسمی، موزه ها، بازی های محلی و هنرهای بومی، موسیقی های محلی، تنها گوشه ای از جذابیت های گردشگری کشور ماست ( لطفی خواجوئی، 1384: 101-99).

    شهرستان مشگین یکی از شهرهای استان اردبیل است که به لحاظ زمین شناسی و توپوگرافی، دارای جاذبه های گردشگری طبیعی، جغرافیایی و تاریخی، مانند آبگرم شابیل، قوتورسویی، قینرچه، بقعه شیخ حیدر، شیروان دره سی و کهنه قلعه و ... است و جهت جذب گردشگران داخلی و خارجی ظرفیت های مطلوبی در اختیار دارد.

    جهت انجام این تحقیق به دو صورت کتابخانه ای و میدانی صورت گرفت. در این پژوهش از کلیه منابع موجود در زمینه های جاذبه های گردشگری ایران زمین شناسی و ژئومورفولوژی ایران، نقشه ها،  بروشورها و ... استفاده گردیده است. علاوه بر این جهت بررسی بیشتر مشاهدات میدانی نیز در منطقه  مورد مطالعه صورت گرفته است. این تحقیق بر پایه نقشه های توپوگرافی ٢٥٠٠٠ : ١ ، زمین شناسی 00000 ١ :١  ، مشاهدات و مطالعات میدانی و مصاحبه با مسؤولان اداری صورت گرفته است.

    در این راستا این پایان نامه در پنج فصل و به صورت زیر تدوین شده است:

    در فصل اول به کلیات تحقیق و در فصل دوم تعاریف و مبانی نظری تحقیق، فصل سوم به بررسی ویژگی های جغرافیایی ناحیه مطالعاتی و در فصل چهارم یافته های تحقیق که به معرفی جاذبه های گردشگری روستاهای مشگین شهر و بررسی امکانات آنها پرداخته  شده و در نهایت فصل پنجم به بررسی فرضیه ها، نتیجه گیری و ارایه پیشنهادات تحقیق.که امید است مورد توجه مسئولان و برنامه ریزان مرتبط با نواحی شهری و روستایی قرار گیرد.

    بیان مسئله و ضرورت انجام تحقیق

    ایران یکی از دیدنی ترین کشورهای جهان می باشد. کشور ما جزء ده کشور اول جهان از لحاظ جاذبه های گردشگری و جزء پنج کشور اول جهان از نظر تنوع گردشگری است. ایران پس از هندوستان بالاترین رتبه گردشگری را در منطقه جنوب آسیا دارد. تاریخچه گردشگری  در ایران نشان می دهد که عواملی مانند ناآرامی های دوران انقلاب، سوء برداشتها از اوضاع داخلی ایران در جهان و آغاز جنگ تحمیلی باعث شده است که رکودی در جهانگردی ایران بوجود آید.

    گرچه توجه به جاذبه های طبیعت و اکوتوریسم در اروپا بدلیل فشارهای روحی  و روانی ، سختی شرایط زندگی شهری و ماشینی و آلودگی های محیطی از نیمه دوم قرن بیستم آغاز شد و هر روزه بر تعداد اکوتورها جهت دیدار، تفریح و استراحت در طبیعت افزوده می شود. ولی عمر این رشته از فعالیت گردشگری در کشور ما بسیار اندک بوده و برگزاری تورهای سازمان یافته تخصصی اکوتوریستی که توسط دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی برگزار می شود کمتر از انگشتان دست می باشد.

    صنعت توریسم، صنعتی خدماتی است که نیاز به تعداد زیادی نیروی انسانی در مقایسه با سایر بخشها را دارد. نسبت کارکنان این صنعت در برابر منابع سرمایه گذاری شده، بسیار بالا است، به عبارت دیگر توریسم صنعتی کارطلب و اشتغال زاست. صنعت توریسم افرادی را با مهارت های گوناگون به اشتغال در می آورد و یکی از طرق موثر برای غلبه بر مشکل بیکاری است (خلیفه سلطانی، 1384 224).

    توریسم روستایی یکی از مهمترین زیر گروه های توسعه صنعت گردشگری در هر منطقه است که امروزه یکی از مردمی ترین اشکال گردشگری محسوب می شود و به شکل فعالیتهای توریستی در روستا صورت می گیرد.روستا ه می تواند تعریفی جغرافیایی داشته باشد وهم توصیف گر ویژگی های فرهنگی جوامع غیر شهری، روستاها نه تنها قابلیت های بسیاری برای جذب توریسم و اشتغال زایی دارند بلکه می توانند در جهت توسعه اراضی کشاورزی و تولیدات انبوه این محصولات به اقتصاد جامعه کمک بسیار زیادی نماید به بیان دیگر گردشگری و توریسم روستایی یکی از منابع ارز آور اقتصادی است که کارکردهای مطلوبی دارد. برخی از این کارکردها مثل کشاورزی و جنگلدار جزء لاینفک طبیعی و اجتماعی روستا هستند. اما بررسی استعدادها و ظرفیت های ایجاد اشتغال در اقتصاد مناطق یکی از مهمترین وظایف دولت در شرایط حاضر است با توجه به اینکه اشغال زایی یکی از مشکلات فراروی هر جامعه است و بیکاری را بعنوان یکی از معضلات عظیم اقتصادی و اجتماعی به همراه دارد.(منوچهری، 1390: 33)

    در اکثر نواحی روستایی، به دلیل غالب بودن اقتصاد کشاورزی و آسیب پذیری آن، توجه به دیگر فعالیت های توسعه ای نظیر گردشگری به عنوان مکمل این بخش می تواند از جنبه های مختلف ، تضمینی در بهبود شر ایط زندگی روستاییان باشد . توسعه گردشگری در مناطق روستایی عنصری اساسی است و یکی از راه های نجات روستاها از فقر، مهاجرت و مشکلات اجتماعی و اقتصادی به شمار میرود.به خصوص که با توسعه گردشگری روستایی فضا برای کارآفرینی در روستاها در بخش گردشگری و بخش های مرتبط رونق می یابد. (مهدوی، 1387: 39)

    گردشگری و کارآفرینی هر دو از جمله موضوعات جدید در نوشتارهای علمی به شمار می آیند. محققان و صاحب نظران مختلف پس از بررسی تجارب کشورها و مناطق مختلف از توسعه گردشگری به طور عام و گردشگری روستایی به طور خاص، متفق القول بر نقش پر رنگ جواع محلی به عنوان جامعه میزبان، در موفقیت فعالیت های گردشگری در منطقه تاکید می ورزند. نکته اساسی در تحقق هر فعالیت کارآفرینانه در سطح اجتماع، فراهم بودن زمینه و برخی از الزامات انجام این دست فعالیت ها در جامعه است و این چیزی است که امروزه فضای کارآفرینی نام گرفته است. (غنیان، 1390: 103)

    کارآفرینی فرآیندی است که با آن بتوان با استفاده از خلاقیت، عنصر جدیدی را همراه

    با ارزش جدید، با بهره گیری از زمان، منابع، ریسک و به کارگیری دیگر عوامل، به وجود آورد. کارآفرینی عبارت است از فعالیت های هدفمندی که برخی تصمیمات منسجم فردی یا گروهی از افراد را برای ایجاد، توسعه یا حفظ واحد اقتصادی در بر می گیرد. (همان منبع، 111) 

  • فهرست و منابع پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر

    فهرست:

    "F:\in root\تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر.doc"

    منبع:

    ازکیا، مصطفی.1374، مقدمه ای بر جامعه شناسی توسعه روستایی،انتشارات اطلاعات.

    آسایش، حسین. 1375، برنامه ریزی روستایی ایران، انتشارات پیام نور.

    آسایش، حسین. 1376، برنامه ریزی ناحیه ای در ایران، انتشارات پیام نور.

    آسایش،حسین. 1380،کارگاه برنامه ریزی روستایی،انتشارات دانشگاه پیام نور.

    آسایش، حسین و استعلاجی، علیرضا. 1381،اصول و روشهای برنامه ریزی ناحیه ای( مدلها،روشها و فنون)،انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی.

    استعلاجی،علیرضا. 1384، بررسی عوامل جغرافیایی در نظام استقرار سکونتگاهها با تأکید بر تکنیک های کمی، مطالعه موردی ناحیه ویلکیج از توابع شهرستان نمین، فصلنامه پژوهش های جغرافیایی، شماره53.

    استعلاجی،علیرضا. 1381، راهکارهای توسعه پایدار روستایی- ناحیه ای، رساله دکتری،دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.

    استعلاجی،علیرضا. 1381، بررسی و تحلیل رویکردها و راهبردهای توسعه روستایی- ناحیه ای، مجله جهاد، شماره 251.

    اصغری مقدم،محمدرضا.1384،درآمدی بر جایگاه مطالعات عوامل طبیعی در برنامه ریزی روستایی، انتشارات سرا.

    افتخاری، رکن الدین و قادری، اسماعیل. 1381، نقش گردشگری روستایی در توسعه روستایی، فصلنامه مدرس(علوم انسانی)، دوره ششم، شماره 2.

    افراخته،حسن. 1383، ارزیابی نقش شهرها در توسعه ناحیه ای، فصلنامه پژوهش های جغرافیایی، شماره 50.

    آقاجانی،حسنعلی. 1384،کارآفرینی(مفاهیم، نظریات و ضرورت وجودی،رویش)،فصلنامه تخصصی اشتغال و کارآفرینی، شماره 10 و 11.

    اکبراقلی، فرحناز و ولایتی، سعید. 1386، بررسی جایگاه عوامل طبیعی در استقرار سکونتگاههای روستایی، مطالعه موردی سکونتگاههای روستایی ارتفاعات کپه داغ- هزارمسجد، نشریه علمی- پژوهشی انجمن جغرافیایی ایران، شماره 12و13.

    الیوت، جنیفر،آ، ترجمه عبدالرضا رکن الدین افتخاری و حسین رحیمی. 1378، مقدمه ای بر توسعه پایدار در کشورهای در حال توسعه ، انتشارات توسعه روستایی.

    ایمنی، سیاوش و هاشمی، سعید.1388، نقش کارآفرینی در توسعه پایدار گردشگری روستایی،مجله کار و جامعه، شماره 106 و 107.

    بارو،سی جی،ترجمه سیدعلی بدری.1376، توسعه پایدار(مفهوم،ارزش و عمل) ،فصلنامه تحقیقات جغرافیایی،شماره44.

    بدری فر،منصور. 1373، جغرافیای انسانی ایران،انتشارات دانشگاه پیام نور.

    بدری فر،منصور. 1388، جغرافیا و کاربری زمین، انتشارات سمت.

    پاپلی یزدی، محمد حسین و سقایی، مهدی. 1386، گردشگری(ماهیت و مفاهیم)، انتشارات سمت.

    پاپلی یزدی، محمد حسین و سقایی، مهدی.1391، نظریه های توسعه روستایی،انتشارات سمت.

    جعفرپور، ابراهیم. 1371 ، اقلیم شناسی، انتشارات دانشگاه تهران.

    خسروی، خسرو. 1358، جامعه دهقانی در ایران، انتشارات پیام نور.

    حبیبی، محسن و انیسی، علیرضا. 1375، نگرشی بر نظریه های نوین توسعه روستایی، فصلنامه تحقیقات جغرافیایی،شماره 28.

    رجایی، عبدالحمید.1389، کاربرد جغرافیای طبیعی در برنامه ریزی شهری و روستایی، انتشارات سمت.

    رحمانی، محمود.1383، تحلیل اثر عوامل طبیعی در الگوی توزیع فضایی سکونتگاهها و جمعیت روستایی شهرستان آمل، مجله جمعیت،شماره49 و50.

    رضوانی، علی اصغر،1367، محیط های روستایی و جهانگردی، نشریه جهانگردی، شماره5.

    رضوانی، علی اصغر،1379، جغرافیا و صنعت توریسم،انتشارات پیام نور.

    رضوانی، محمدرضا.1380، نگرشی بر نظام برنامه ریزی در ایران، فصلنامه پژوهش های جغرافیایی، شماره 41.

    رضوانی، محمدرضا.1390، برنامه ریزی توسعه روستایی در ایران،نشر قومس.

    رضوانی، محمدرضا و نظری،ولی الله وخراسانی، محمدامین. 1389، فرهنگ مفاهیم و اصطلاحات برنامه ریزی و توسعه روستایی، انتشارات جهاد دانشگاهی.

    زمردیان، محمدجعفر. 1374، کاربرد جغرافیای طبیعی در برنامه ریزی شهری و روستایی، انتشارات دانشگاه پیام نور.

    سعیدی، عباس. 1379، مبانی جغرافیای روستایی، انتشارات سمت.

    شهبازی، اسماعیل.1375، توسعه و ترویج روستایی، انتشارات دانشگاه تهران.

    شیعه، اسماعیل. 1376، مقدمه ای بر مبانی برنامه ریزی شهری، انتشارات دانشگاه علم و صنعت.

    طالب، مهدی.1371، مدیریت روستایی در ایران، انتشارات دانشگاه تهران.

    فرج زاده اصل، منوچهر. 1384، سیستم اطلاعات جغرافیایی و کاربرد آن در برنامه ریزی توریسم، انتشارات سمت.

    فرشاد، مهدی. 1362، نگرش سیستمی،انتشارات امیرکبیر.

    فشارکی، پریدخت. 1373، جغرافیای روستایی، مرکز انتشارات علمی دانشگاه آزاد اسلامی.

    غنیان،منصور و دیگران. 1390، ارزیابی فضای کارآفرینی در گردشگری روستایی(مطالعه موردی منطقه اورامان)، پژوهش های روستایی،سال دوم،شماره 3.

    کاویانی، محمدرضا و علیجانی، بهلول. 1374، مبانی آب و هوا شناسی، انتشارات سمت.

    مخدوم، مجید.1378، شالوده آمایش سرزمین، انتشارات دانشگاه تهران.

    مرادی نژاد، همایون و نظری، شیرزاد. 1382. توریسم و توسعه روستایی در ایران. ماهنامه علمی، اجتماعی، اقتصادی جهاد. شماره 22.

    مطیعی لنگرودی،سید حسن.1377،جغرافیای اقتصادی ایران(صنایع)،انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.

    مطیعی لنگرودی،سید حسن.1390، برنامه ریزی روستایی با تأکید بر ایران، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.

    مولایی هشتچین، نصرالله.1381، تحلیلی پیرامون کاربرد جغرافیا در برنامه ریزی توسعه فیزیکی سکونتگاه های روستایی در ایران، فصلنامه فضای جغرافیایی، شماره6.

    مهدوی،مسعود. 1374،آمار و روشهای تجزیه و تحلیل داده ها در جغرافیا، انتشارات قومس.

    مهدوی،مسعود. 1373،بررسی جغرافیای منابع آب روستاهای ایران، انتشارات ماجد.

    مهدوی،مسعود. 1377،مبانی جغرافیای جمعیت، انتشارات سمت.

    مهدوی،مسعود. 1389،مقدمه ای بر جغرافیای روستایی، انتشارات سمت.

    مهدوی، مسعود و محی الدینی، محمد امین.1389، بررسی توان های محیطی و نقش آن در توسعه روستایی(مطالعه موردی: بخش مرکزی شهرستان مهاباد)، فصلنامه علمی – پژوهشی جغرافیایی سرزمین، شماره 25.

    مهندسان مشاورDHV از هلند.1371، رهنمودهایی برای برنامه ریزی مراکز روستایی،ترجمه مالک سید جواد میر و دیگران، مرکز تحقیقات روستایی.

    نظربیگی،حسن.1374، جزئیات اجرایی ساخت و تقویت خانه های روستایی، نشریه مسکن و انقلاب، شماره62.

    وثوقی، محمد.1366، جامعه شناسی روستایی، انتشارات کیهان.

    هاگت، پیتر، ترجمه شاپور گودرزی نژاد.1374، جغرافیای ترکیبی نو(جلد اول)، انتشارات سمت.

    هومن،بهمن. 1373، توسعه روستایی،ماهنامه جهاد، شماره 173-172.

    1.  M.1990, Entrepreneurship: AnInternational Perspective.

    2 .Davis, J. 2004, Guide to Rural Economic and Enterprise Development, Working paper, November, Available at: wwwgtz.de.

    3. Heaton, J., 2005, Developing Entrepreneurs: An Examination of Systematic Approach's to Entrepreneurial Development for Rural Areas, Illinois Institute for Rural Affairs, Rural Research Report.

    .

پروپوزال در مورد پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر, گزارش سمینار در مورد پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر, تز دکترا در مورد پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر, رساله در مورد پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر, پایان نامه در مورد پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر, تحقیق در مورد پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر, مقاله در مورد پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر, پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر, تحقیق دانشجویی در مورد پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر, مقاله دانشجویی در مورد پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر, پروژه دانشجویی درباره پایان نامه تاثیر گردشگری بر توسعه کارآفرینی در روستاهای مشگین شهر
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت