پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای

تعداد صفحات: 49 فرمت فایل: word کد فایل: 2889
سال: 1387 مقطع: مشخص نشده دسته بندی: مهندسی کشاورزی زراعت
قیمت قدیم:۱۶,۸۰۰ تومان
قیمت: ۱۴,۰۰۰ تومان
دانلود مقاله
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای

    مقدمه

    کشت بدون خاک شامل انواعی از روشهای غیر متعارف کاشت گیاهان است . مانند کشت آبی و کشت در ماسه و کشت در سنگریزه و کشت هوایی و کشت داخل لوله و ... کلمه هیدروپونیک برای اولین بار در آمریکا استفاده شد و مترادف با کشت بدون خاک است . ولی در آلمان و انگلیس کشت آب برای این روش نام گذاری می شود .

    روش کشت گیاهان بدون خاک از سالها قبل در فلسطین اشغالی استفاده می شده است  در این منطقه به دلیل کمبود آب و خاک این روش جایگزین مناسبی برای زراعت روشهای متداول است .

    هیدروپونیک در عمل به معنی کاشت گیاهان در آب و محلول غذایی بدون استفاده از خاک می باشد. کشت هیدروپونیک این امکان را به کشاورز می دهد که در زمان کوتاهتر با زحمت کمتر محصولی با راندمان بیشتر را کشت نماید.علم هیدروپونیک ثابت کرده است که برای رشد گیاهان به خاک احتیاجی نیست اما به عناصری که در خاک موجود است( مواد معدنی، موادآلی) احتیاج است. هر گیاهی را می توان به صورت هیدروپونیک کشت کرد ولی بعضی از آنها موفقیت بیشتری در این سیستم دارند. کشت هیدروپونیک برای میوه هایی با محصولات مقاوم از قبیل گوجه - خیار - فلفل - گیاهان برگی مثل کاهو - سبزی و گیاهانی که رشد سریعی دارند ایده آل است.

     

    امروزه از کشت هیدروپونیک برای تولید علوفه دام استفاده های زیادی می شود و این امر به یک راه اقتصادی و مناسب برای تولید علوفه دامداران تبدیل شده است.

    در کشت هیدروپونیک در صورتی می توانید پیشرفت کنید که محلول غذایی صحیحی برای تامین احتیاجات گیاه تهیه کنید.

    اغلب اعمالی که برای کشت هیدروپونیک انجام می شود شبیه اعمال کاشت گیاهان در خاک است. کشت تجاری هیدروپونیک شامل ترکیبی از تکنولوژی هیدروپونیک با کنترل عوامل محیطی برای رسیدن به بهترین کیفیت محصول می باشد. در ساختار گلخانه شما با کنترل دما ، رطوبت و نور قادر به کشت در تمام طول سال می باشید.

    مزایای کشت هیدروپونیک :

    1- در جاییکه خاک مناسب ندارد یا خاک دچار بعضی بیماریها است قابل استفاده است.

    2- شخم، آبیاری، مبارزه با آفات خاک، مبارزه با علف های هرز را ندارد و بقیه عملیات های زراعی نیز ساده تر است.

    3- برای مناطقی که زمین گران قیمت است برای بدست آوردن بیشترین محصول با تراکم بالا کاربرد دارد.

    4- در این طرح آلودگی خاک وجود ندارد و آلودگی آب هم کمتر است.

    5- کنترل شرایط محیطی از جمله نور، دما، رطوبت و ترکیب هوا بسیار ساده تر است.

    6- در مناطقی که آب شور دارد کاربرد دارد حتی اگر نمکهای محلول در آب به مقدارppm 500 با شد می توان با یک شستشوی محیط آن را بکار برد .

    7-  به دلیل نبود خاک و علف هرز عملیات های کشاورزی ساده تر است

    8-  با حذف خاک آفات موجود در خاک نیز حذف می شود.

    9-  در کشت هیدروپونیک فقط درصدی از آبی که در کشت خاکی مصرف می شود استفاده می شود. زیرا آبها هدر نرفته و توسط علفهای هرز نیز مصرف نمی شود.

    10 -  به طور کلی محصولات هیدروپونیکی از نظر غذایی محصولات بهتری نسبت به کشت خاکی هستند. و این بدلیل کنترل عناصر و موادی است که مورد مصرف گیاه قرار می گیرد.

    به طور کلی کشت بدون خاک از دو سیستم پیروی می کند :

    1- سیستم باز : محلول غذایی مجدد استفاده نشده مثل کشت در پشم سنگ و کشت کیسه ای و کشت در سنگریزه

    2- سیستم بسته : محلول غذایی مجدد مورد استفاده قرار می گیرد و به عبارت دیگر محلول در یک چرخه قرار دارد و به آن فقط مواد غذایی که کاهش می یابند و آب اضافه می شود .

    اما این روش کشت بدون خاک یک سری مزایا و معایبی نسبت به دیگر روشهای متداول کشت گیاهان دارد که در زیر بیان می شوند :

    1- چون محلول غذایی مایع است به راحتی می توان آن را کنترل کرد و تنها مواد غذایی که کاهش یافته است را به محلول اضافه کرد در حالی که در خاک این کار غیر ممکن است ( هزینه زیادی دارد ) .

    2- گیاهان را می توان در مناطقی پرورش داد که در حالت عادی رشد نمی کنند

    3- مصرف آب در این روش به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد و این یک مزیت برای نواحی خشک است .

    4- در این روش ضد عفونی کردن محیط رشد بسیار شده و کم هزینه است در حالی که ضد عفونی کردن خاگ گران قیمت و غیر ممکن است . پس در این روش آلودگیهای ریشه بسیار کم دیده می شود .

    5- در این روش می توان از آبهای شور هم استفاده کرد .

    6- در این روش محصول بسیار بیشتر و کیفیت عالی داشته چون مواد غذایی به راحتی در اختیار گیاه قرار داشته است پس در حقیقت کیفیت و کمیت محصول در واحد سطح افزایش چشمگیری دارد .

    7- در این روش از حجم ریشه ها به شدت کاسته می شود و بزرگ شدن ریشه ها در حد میکروسکوپی است و چون ریشه ها نسبت به کشت خاکی کم شده کمتر هم دچار بیماری می شوند .

    8- مهمترین عیب این روش این است که به سرمایه گذاری بالایی نیاز دارد زیرا تمام سیستمها باید اتوماتیک باشد .

    9- برای کشت گیاهان با این روش به افرادی نیاز است که در این زمینه تخصص و آگاهی داشته باشند .

    10- آلودگی آبهای زیر زمینی هم در اثر مخلوط شدن با محلول های غذایی مشکلی دیگر است . 11- دفع ضایعاتی مثل پشم سنگ که به عنوان محیط رشد هستند هم مشکل است .

    به طور کلی این روش یکی از روشهای نوین در کشاورزی بوده که بسیار جای کار دارد و در حالی که بسیاری از کشورها این کار را انجام می دهند لااقل در ایران جای کار کردن زیاد دارد و علارقم اینکه سرمایه و دانش زیادی لازم دارد ولی به عنوان یکی از رشته هایی است که آینده ای درخشان در دنیای کشاورزی دارد .

    انواع کشت های هیدروپونیک

    روش کشت گیاهان بدون خاک از سالها قبل در فلسطین اشغالی استفاده می شده است . در این منطقه به دلیل کمبود آب و خاک این روش جایگزین مناسبی برای زراعت روشهای متداول است .

    در زیر انواعی از کشت های هیدروپونیک توضیح داده می شوند : 

    کشت آبی یا مایع

    کشت در سنگریزه 

    کشت در هوا

    کشت در ورمی کولیت

    کشت در پشم سنگ

    کشت آبی

    کشت در پلاستیک

    کشت آبی یا مایع در کشت هیدروپونیک

     ریشه گیاه به طور مداوم در محلول غذایی قرار دارد و گیاه از قسمت طوقه ( حد فاصل ریشه و ساقه ) بیرون از مایع است و با پلاستیک و مقوا و ... بالا نگه داشته شده است . کشت درون لوله هم نوعی از کشت مایع است .

    کشت در ماسه : ریشه گیاهان در داخل مواد جامدی که دارای قطر کوچکتر از 3 میلی متر باشند قرار دارد و این مواد مانند پلاستیک و پشم سنگ و یا هر ماده دیگری که آلی نباشد ممکن است .

    کشت در سنگریزه در کشت هیدروپونیک

    ریشه گیاهان در موادی که قطری بیشتر از 3 میلی متر دارند قرار گرفته مثل سنگ خارا و گدازه آتشفشانی و بازالت و هر ماده غیر آلی دیگر .

    در این روش آبیاری به دو صورت آبیاری لوله ای ( زیرزمینی ) که مواد غذایی در مخزنی بوده و به بستر رشد گیاه پمپ می شود و آبیاری سطحی که محلول غذایی رقیق در سطح محیط رشد توسط لوله سوراخداری پخش می شود ( کود مایع به آب مصرفی گیاه در هنگام آبیاری اضافه شده است )

    کشت در هوا روشی از روشهای کشت هیدروپونیک

     در این روش ریشه گیاهان در محیطی قرار گرفته که به وسیله قطراتی آب که حاوی مواد غذایی لازم است اشباع شده است . این روش به تجهیزات پیشرفته نیاز دارد .

    کشت در ورمی کولیت در کشت هیدروپونیک

     ریشه گیاه در ورمی کولیت که با موادی معدنی مخلوط شده است قرار دارد

    کشت آبی : این کشت بیشتر برای گیاهان زینتی به کار می رود .

    کشت در پلاستیک : ریشه در داخل کیسه های پلاستیکی قرار داشته و مواد اطراف ریشه هم شامل کمپوست یا پیت یا خاک اره و ... می باشد .

    سیستمهای هیدروپونیکی خالص (کلارک و فیلم غذایی)

    کلارک:این تکنیک برای مطالعه عناصر مورد نیاز ذرت و سورگوم بکار رفته ولی روشهای مدیریت محلول غذایی آن را می توان برای گیاهان دیگر نیز بکار برد. در این سیستم ریشه گیاهان را به حالت ایستاده در محلول غذایی قرار می دهند .کاهو و دیگر سبزیجات علفی رشد خوبی در این سیستم دارند.

    تکنیک فیلم غذایی :مهمترین روش هیدروپونیک یک پیشرفت مهم در زمینه هیدرو پونیک در سال 1970 با ابداع تکنیک فیلم غذایی توسط آلن کوپر اتفاق افتاد. در این روش ریشه گیاهان به حالت معلق در یک آبشخور یا کانالی از محلول غذایی در یک سیستم بسته قرار می گیرند و محلول غذایی در محیط گردش می کند.

    سیستمهای هیدروپونیکی خالص (- سیستم ایستا )

    ایستا محلول غذایی این یک تکنیک قدیمی هیدروپونیک است ولی هنوز برای مطالعات غذایی انواع مختلف گیاهان بکار می رود. برای این روش مواد زیر لازم است:

     1- محلول غذایی

     2 – تلمبه هوا

     3- شبکه ای از تارهای ریشه ای مناسب تلمبه، هوا را دائما به داخل محلول پمپ می کند.حباب های هوا هم اکسیژن محلول غذایی را فراهم می کنند و هم محلول را به جریان در می آورند.یک نوع ساده آن به نحوی است که یک درپوش که نور از آن عبور نکند را برداشته و یک سوراخ برای عبور ریشه در آن ایجاد می کنیم و یک لوله هوا که به پمپ متصل است را در ظرف کشت قرار می دهیم محلول غذایی را در ظرف می ریزم و درپوش را گذاشته و گیاه را در آن قرار می دهیم. در این سیستم محلول غذایی هر 7 الی 14 روز یکبار عوض می شود همچنین تلفات آب را باید روزانه جبران کرد حجم محلول غذایی برای یک گیاه (2 تا 4 گالن)9 تا 18 لیتر است

    بر اساس یک رسم 2500 ساله ایرانیان در عید نوروز ، گندم یا گیاهان دیگری را در مقداری آب می کاشتند و با آن سبزه برای سفره هفت سین تهیه می کردند این شاید اولین کشت هیدروپونیک در جهان بوده که ایرانیان انجام می دادند.

    تولید روزانه یک تن علوفه در فضای 33 متر مربع : با استفاده از این تکنولوژی در فضای 33 متر مربع ، هر روز می توان یک تن علوفه تازه تولید کرد.این مقدار می تواند خوراک روزانه یک دامداری 300 راسی گوسفند، یک گله 55 راسی گاو شیری یا گوشتی و یک گله 100 راسی اسب را تامین کند.

    محیط کشت :

     طبقه بندی سیستمهای کشت هیدروپونیک توسط دکتر جان لارسن انواع سیستمها غیر آلی آلی مخلوط 1-ایستاده (معلق) گراول پیت موس پیت موس و پرلیت 2-تکنیک فیلم غذایی ماسه پین بارک پرلیت و پین بارک 3-آئروپونیک پرلیت خاک اره پیت موس و پرلیت 4-هواکشت راک وول

    ظروف کشت :

    در حال حاضر ظروفی که یک گالن و یا دو گالن نامیده می شوند بیشتر عمومیت دارند. امروزه تولید کنندگان از یک کیسه پلاستیکی به عنوان محیط رشد استفاده می کنند.

    توجه : 1- برای همه ظروف رشد، عمق باید 2/3 تا 2 برابر قطر سایه گیاه در زمانی که به حداکثر رشد برسد در نظر گرفته شود.مثلا اگر سطح سایه گیاهی 12 سانتی متر است عمق ظرف باید بین 18 تا 24 سانتی متر باشد. 2- گیا هانی که سایه بزرگتر و زمان رشد بیشتری دارند و گیاهانی که در کنار ظروف کشت هستند باید عمق بیشتری داشته باشند. 

  • فهرست و منابع پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای

    فهرست:

    مقدمه ................................................................................................................................. 1

    مزایای کشت هیدروپونیک.................................................................................................. 2

    انواع کشت هیدروپونیک .................................................................................................... 4

    سیستمهای هیدروپونیکی خالص ( کلارک و فیلم غذایی ) ................................................. 6

    سیستمهای هیدروپونیکی خالص ( سیستم ایستا ) ............................................................ 6

    ظروف کشت هیدروپونیکی................................................................................................. 7

    سیستمهای کشت هیدروپونیکی ......................................................................................... 8

    خصوصیات ریشه گیاهان در کشت هیدروپونیکی .......................................................... 11

    چهار روش برای کشت هیدروپونیکی .............................................................................. 12

    احتیاجات گیاه ................................................................................................................... 14

    تغییر دادن PH ................................................................................................................ 15

    دما .................................................................................................................................... 17

    نور ................................................................................................................................... 17

    نشانه های کمبود نور ...................................................................................................... 17

    طیف نور مورد استفاده در هر مرحله ............................................................................. 19

    نور مورد نیاز گیاهان مختلف........................................................................................... 20

    نور مصنوعی ( قرار دادن لامپ ) .................................................................................... 21

    آموزش پرورش خیار گلخانه ای ( درختی ) .................................................................... 21

    انواع گلخانه ...................................................................................................................... 21

    نکات لازم جهت ساخت گلخانه ........................................................................................ 22

    خاک مناسب برای خیار درختی ....................................................................................... 23

    سایر بستر ها برای کشت خیار درختی ........................................................................... 24

    مشخصات بوتانیکی خیار ................................................................................................. 25

    مشخصات بذر خیار گلخانه ای......................................................................................... 25

    مراحل مختلف کشت خیار درختی .................................................................................... 27

    فواصل کاشت .................................................................................................................. 28

    پوشش خاک ..................................................................................................................... 28

    اقدامات لازم برای کشت خیار در گلخانه ........................................................................ 30

    انتخاب بذر در کشت گلخانه ای ....................................................................................... 30

    نحوه کشت ....................................................................................................................... 31

    انتقال نشاء به زمین اصلی ............................................................................................... 31

    تراکم بوته ها ................................................................................................................... 32

    آبیاری .............................................................................................................................. 32

    هرس ................................................................................................................................ 33

    برداشت محصول.............................................................................................................. 34

    پایین کشی بوته ها ........................................................................................................... 34

    طرح تولید محصولات خارج از فصل در گلخانه .............................................................. 38

    منابع ومرجع

    منبع:

    اصول کشت خیار گلخانه ای ،  علیرضا نوری

    کشت خیارو گوجه فرنگی در گلخانه ،‌دکتر سیروس بیدرخ

    هیدروپونیک آبکشتی ،‌نویسنده :‌ج . بتنون جونز – ترجمه : دکتر عبدالمجید رونقی – انتشارات جهاد دانشگاهی ارومیه

    خیار گلخانه ای ، پروژه عبدالرضا لوری

    کشت هیدروپونیک ، پروژه محمد جواد ارشدی ،‌دانشجوی کارشناسی ارشد

    سایت اطلاع رسانی آفتاب :

    www.aftab.ir

    سایت اطلاع رسانی تبیان :

    www.tebyan.net

    سایت اطلاع  رسانی دانشنامه رشد :

    www.daneshnameh.roshd.ir

پروپوزال در مورد پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای , گزارش سمینار در مورد پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای , تز دکترا در مورد پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای , رساله در مورد پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای , پایان نامه در مورد پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای , تحقیق در مورد پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای , مقاله در مورد پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای , پروژه دانشجویی در مورد پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای , تحقیق دانشجویی در مورد پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای , مقاله دانشجویی در مورد پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای , پروژه دانشجویی درباره پروژه کشت هیدرو پونیک و خیار گلخانه ای
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت