پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389

تعداد صفحات: 76 فرمت فایل: word کد فایل: 637
سال: مشخص نشده مقطع: کارشناسی ارشد دسته بندی: روانشناسی
قیمت قدیم:۲۱,۶۰۰ تومان
قیمت: ۱۸,۰۰۰ تومان
دانلود مقاله
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389

    بطور کلی تعریف سلامت تحت تاثیر میزان آگاهی و طرز تلقی جوامع با شرایط گوناگون جغرافیایی و فرهنگی قرار می­گیرد؛ ضمن اینکه سلامتی یک روند پویا است و با گذشت زمان نیز مفهوم آن تغییر خواهد کرد. قدیمی­ترین تعریفی که از سلامتی شده است عبارتست از بیمار نبودن. سلامتی پاسخ سه گانه جسمی روانی و اجتماعی نسبت به محرکهای داخلی و خارجی در جهت ثبات و راحتی می­باشد(1). یکی از مهمترین حوزه­های توسعه پایدار سلامتی در جوامع بشری، بخش بهداشت و درمان است که ارتباط مستقیمی با سلامت انسانها دارد و وظیفه خطیر حفظ و اعاده سلامتی را به جامعه انسانی بر عهده دارد، که تحقق این امر نیازمند درمانگران سالم و شاداب است. از جمله این درمانگران، کادر پرستاری است که بیش از 80 درصد آنان را زنان تشکیل می­دهند(2). سلامتی پرستاران به عنوان ارائه دهندگان مراقبت، در کیفیت مراقبت ارائه شده از سوی آنها، بر بیماران تاثیر گذار است. لذا برای رسیدن به حداکثر کارآئی در پرستاران لازم است که خود آنها افرادی سالم باشند(3).

    پرستاری همواره یک حرفه خدمت کننده است، هر چند که در گذشته غالباً این خدمات به عنوان خدمات خیریه­ای شناخته می‌شدند؛ اما امروزه، پرستاری جزء ضروری و حیاتی در سیستم ارائه مراقبتهای بهداشتی می­باشد(4). پرستاران بزرگترین گروه حرفه­ای در سیستم مراقبت بهداشتی و درمانی را تشکیل می‌دهند؛ بطوریکه 40% از کل کارکنان یک بیمارستان را پرستاران تشکیل می‌دهند و 55% از کل هزینه کارکنان به پرستاران اختصاص دارد؛ بنابراین آنان نقش بارزی در سیستم مراقبت بهداشت و درمان دارند(5).

    پرستاران در خط اول ارائه خدمات بهداشتی، درمانی و محور سلامت هستند و این در حالی است که به دلیل کمبود نیروی انسانی، بار کاری زیاد و پائین بودن حقوق و مزایا، ناچارند در سه شیفت کار کنند و از آنها انتظار می­رود با جان و جسمی خسته و افسرده، تسلی بخش دردهای بیماران باشند. این در حالی است که کارکنان شاغل بهداشتی از نظر ابتلاء به بیماریهای روانی و خطر خودکشی و فرسودگی شغلی به مراتب مستعدتر از مردم عادی می­باشند(6).

    پرستاران به عنوان یکی از ارائه دهندگان مراقبت­های بهداشتی ملزم هستند تا نیاز بیماران را برآورده کنند(7). در میان شغلها،‌ پرستاری بیشتر از هر شغل دیگری به شیفت­های مختلف کاری، خصوصاٌ شیفت شب احتیاج دارد. تقریبا" یک میلیون نفر پرستار در ژاپن مشغول به کار هستند که 75% از آنان در شیفت شب کار می­کنند)8). برای اغلب پرستارانی که به صورت شیفت در گردش کار می­کنند؛ شب کاری عوارض و پیامدهای ناخوشایندی را بر روی زندگی طبیعی آنان به همراه خواهد داشت که بسیاری از آنها قابل کنترل نیستند. شب کاری اثرات منفی جسمی، روانی و اجتماعی بر روی زندگی فردی پرستاران دارد که نهایتاً این اثرات می­تواند خانواده آنها را نیز تحت تاثیر قرار ­دهد. ساعت کار طولانی، سلامت و امنیت آنها را به مخاطره می­اندازد. کار در شیفت­های مختلف، بخصوص می‌تواند وضعیت سلامت پرستاران زنی که مسئولیت­های خانوادگی از قبیل حاملگی، تربیت فرزندان و ..... را بر عهده دارند؛ به مخاطره بیاندازد(7). مطالعات نشان می‌دهد کار شیفتی می‌تواند اثرات منفی دیگری نیز بر عملکرد شغلی، خواب، سلامت فیزیکی، سلامت روانی، زندگی اجتماعی، مصرف بی­رویه دارو­های مختلف و سطح تحمل تنشهای شغلی داشته باشد(9). پرستاران نسبت به سایر  مراقبت­های بهداشتی بیشتر در معرض تنشهای روانی قرار دارند، زیرا محیط کاری آنها از نظر روانی بسیار تنش­زا است و پرستاران نیاز دارند بدلیل پیشرفت در ارائه مراقبت و تکنولوژیهای پزشکی سطح مهارت خود را ارتقاء دهند(10). ظریف نژاد به نقل از انستیتو بین المللی بهداشت و ایمنی کار، پرستاران را از نظر بروز بیماریهای روانی در بین مشاغل مختلف در رتبه 27 از 130 حرفه معرفی نموده است(11). به علاوه مطالعات نشان دهنده بروز مشکلات مختلف روحی بخصوص افسردگی و اضطراب در میان پرستاران می­باشد. در بعد عملکرد اجتماعی نیز در مطالعات مختلف 13 – 4 درصد نمونه­های بررسی شده دچار مشکلاتی در زمینه عملکرد اجتماعی بوده­اند. در بعد روحی، کار طولانی با بیماران بدحال، ایفای نقش حمایتی پرستاران در ارتباط با بیماران سالخورده و ارائه مراقبت­های ویژه به بیماران خاص، پرستاران را مستعد ابتلا به بیماریهای روحی و روانی می­کند(12). از دیگر مسائل، مشکلات جسمی پرستاران می­باشد که به علت شرایط فیزیکی کار پرستاری، این افراد با آنها مواجه هستند؛ از جمله کمردرد که شایعترین مشکلات جسمی زنان پرستار میباشد(13). توکلی نیز وضعیت سلامت مدیران و مترونهای پرستاری در شهر تهران را بررسی نموده و نتیجه گرفته است که1/9 % مدیران و 1/15 درصد مترونها دچار اختلالات سلامتی بوده­اند(14).

    هرگونه موقعیت تنش­زا، در نهایت می­تواند منجر به ایجاد عوارض گوناگون در انسان شود. تنیدگی­های ناشی از شیفت می­تواند یکی از خطرناکترین دشمنان سلامت پرستاران و یکی از مهمترین عوامل زمینه­ساز برای بیماری باشد. تنیدگی شغلی که در زمره تنیدگی­آورهای روانی اجتماعی قرار دارند، بخش اجتناب ناپذیر زندگی حرفه­ای را تشکیل می­دهند و از تجربیات ناشی از شغل سرچشمه می­گیرد(15).

    یکی از عواملی که در پرستاران موجب اختلال خواب می­شود کار کردن به صورت شیفتی می­باشد. شواهد کافی برای اثبات تأثیر نوبت کاری بر سلامتی انسان و عملکرد آنها با اختلال در ریتم­های سیرکادین[1] وجود دارد(13). گوستافن[2] در مطالعه خود کیفیت خواب و سلامتی 160زن پرستار را مورد مطالعه قرار داد. این تحقیق نشان داد که 45 درصد پرستاران از خواب ناکافی، 30 درصد از مشکلات گوارشی و 62 درصد از دردکمر و مفاصل شکایت داشتند(16)

    شیفت در گردش باعث پایین آمدن کیفیت و کمیت خواب و بروز خواب آلودگی حین روز می‌شود(7). اکثر افرادی که به صورت شیفتی کار می‌کنند، اختلال در الگوی طبیعی خواب را بیان می‌‌‌کنند و به طور کلی اختلال در خواب یکی از مهمترین شکایات در افرادی است که به صورت شیفتی کار می‌کنند(8). پرستاران به دلیل ماهیت شغلی خویش با انواع تنیدگی­ها در محیط کار روبرو هستند و به دلیل اینکه در شیفتهای کاری صبح، عصر و شب و به صورت نامنظم فعالیت می­کنند از جمله افرادی هستند که در معرض بی­خوابی قرار دارند و الگوی نا­منظم خواب و بیداری در آنها باعث کاهش کیفیت خواب، کم شدن طول مدت خواب و کاهش عملکرد شغلی می‌شود(17). بنابراین مشکلات خواب در میان پرستاران مهم می‌باشد و باید به آن توجه شود. از طرفی پرستارانی که شیفت آنها به صورت گردشی می­باشد و اکثراً در شیفت شب کار می‌کنند، ساعات خواب آنها به ناچار در روز خواهد بود. دراغلب موارد، ‌فعالیت­های دیگران، آنها را برای دست یافتن به خواب کافی دچار مشکل می‌­سازد. پرستارانی که مسئولیت نگهداری و مراقبت از خانواده­هایشان را نیز بر عهده دارند، بدلیل برنامه خانوادگی خاص خود ساعات خواب کوتاهتری دارند و یا اینکه بیشتر از خواب بیدار می‌شوند و کیفیت خواب آنها بدلیل نور، صدا و ..... ضعیف می‌باشد(10). نتایج مطالعه بر روی 593 پرستار نشان داد که محرومیت از خواب در پرستاران شیفت در گردش بیشتر از سایر گروهها بوده و آنها بیشتر از هر گروه دیگر از اختلالات خواب رنج می‌بردند(18). از آن جا که میزان اختلال خواب در کسانی که به صورت نوبتی کار می‌کنند بیش از 50% است، این امر موجب افزایش تمایل مصرف الکل و سایر داروها در این افراد نیز می‌شود(19). کلاگری(1376) در مطالعه خود می­نویسد بیش از نیمی از پرستاران مورد پژوهش مبتلا به اختلال در شروع خواب بوده و اختلال در تداوم خواب و اختلال در بیدار شدن(بیدار شدن زودرس) نیز در50 درصد واحدها وجود داشت که در پی آن پرستاران احساس خستگی و ضعف می‌کردند(20). میرمحمدی(1380) تحقیقی را با هدف بررسی آسیبهای شغلی ناشی از اختلالات خواب در شیفت شب پرستاران شاغل در بیمارستان امام خمینی شهر ارومیه انجام داد. این تحقیق بر روی 106 پرستار و به صورت مقطعی انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که 57 درصد از پرستاران تمایل به ترک خدمت داشتند. 48 درصد معتقد بر عدم تعادل ریتم بیولوژیک بودند و 27 درصد احساس می‌کردند دچار اشتباه در کار خود می‌شوند.  30 درصد اختلال در تعاملات اجتماعی، 8/51 درصد اختلال در خواب، 33 درصد اختلال در اشتها، 35 درصد اختلالات گوارشی، 42 درصد پرخاشگری، 36 درصد استرس مداوم، 47 درصد خستگی مزمن، 24 درصد سردرد مداوم، 27 درصد کمر درد مداوم، 41 درصد دردهای عضلانی، 23 درصد بی­نظمی در ضربان قلب، 22 درصد اشکال در حافظه، 25 درصد ضعف در تمرکز و 18 درصد کندی واکنش را ذکر کردند(21).

     پرستاران به عنوان یکی از مهمترین عضو کادر درمان، کسانی هستند که به صورت شبانه روزی با بیماران سر وکار دارد و در شیفت­های مختلف کاری از بیماران مراقبت به عمل می­آورند. در ضمن پرستاران بین اعضاء مختلف تیم درمان نیز ارتباط برقرار کرده و آنها را با یکدیگر هماهنگ می­کنند. پرستاران به دلیل شیفت­های کاری طولانی و خستگی­های ناشی از آن همیشه مستعد این هستند که سلامتی آنها  در ابعاد مختلف مورد تهدید قرار گیرد(23-22). مسلماً پرستارانی که از سلامت روان خوبی برخوردار نباشند؛ قادر نخواهند بود، مراقبت­های خوبی(نظیر حمایت­های فیزیکی، روانی و ....) از بیمار به عمل آورند. از طرفی خواب­آلودگی حین روز که جزء عوارض لاینفک شیفت­های کاری مختلف، بخصوص شب­کاری می­باشد؛ زمان واکنش[3]  در موقعیت­های بحرانی(مانند بخش­های ICU، CCU و اورژانس)، سطح هوشیاری، دقت و تمرکز پرستاران را در انجام کار و ....... تحت تاثیر قرار می­دهد و حتی ممکنست سبب بروز حوادث شغلی[4] نیز شود که نهایتاً عواقب آن هم متوجه بیمار و هم متوجه خود پرستار می­شود. با توجه به اهمیت سلامتی پرستاران و پیامد تاثیرات آن بر مراقبتهای بیماران و وجود ارتباط بین شیفت کاری مخصوصاً شب کاری و اختلالات خواب، باید به مسئله سلامتی پرستاران اهمیت بیشتری داده شود. عوارضی نظیر افزایش بیماریهای قلبی - عروقی، افزایش اختلالات دستگاه گوارش(مانند اولسر پپتیک)، افزایش اختلالات روانی مثل افسردگی و اضطراب، کاهش عملکرد مناسب و افزایش میزان خواب آلودگی و رخ داد اشتباهات حرفه­ای و غیرحرفه­ای و حتی تمایل به مصرف دارو به دنبال اختلالات خواب به وجود می‌آید. با توجه به این حقیقت که ساعات نامنظم شیفتهای کاری و بخصوص شب کاری بر روی جسم، روان، زندگی فردی، اجتماعی، عملکرد و کارائی پرستاران تاثیر می‌گذارد و با در نظر گرفتن این مطلب  که تنش­های شیفت و اثرات حاصل از آن بطور مستقیم متوجه مددجو که یک اصل مهم و مصرف کننده خدمات پرستاری است، می‌گردد؛ پژوهشگر بر اساس تجربه ی بالینی خود معتقد است با ایجاد سلامت و کیفیت خواب پرستاران می­توان انتظار داشت که کیفیت مراقبت­های به عمل آمده از بیمار نیز افزایش یابد. بنابراین پژوهشگر بر آن شده است تا وضعیت سلامت روان و کیفیت خواب گروهی از پرستاران را در نوبت‌های مختلف کاری(شیفت ثابت و شیفت در گردش) مورد مطالعه و بررسی قرار دهد. نتایج پژوهش می­تواند جهت تدوین برنامه­های مناسب در اختیار مدیران پرستاری قرار گیرد. امید است که نتایج حاصل از این پژوهش، راهنمائی جهت دیگر علاقه­مندان و منبع اطلاعاتی برای دانشجویان، پرستاران و پژوهشگران در این زمینه باشد.

     

    هدف کلی: تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389

     

    اهداف ویژه

    1) تعیین وضعیت سلامت روان پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

    2) تعیین وضعیت سلامت روان پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بر حسب سن، جنس، وضعیت تاهل، بخش، سابقه کار، متوسط ساعت کاری در ماه و تعداد شیفت شب در ماه

    3)تعیین وضعیت سلامت روان در مقیاس های فرعی(اختلالات جسمانی، اضطراب، کارکرد اجتماعی، افسردگی، سلامت روان) پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

    4) تعیین کیفیت خواب پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

    5) تعیین کیفیت خواب پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بر حسب سن، جنس، وضیعیت تاًهل، سابقه کار، بخش، متوسط ساعت کاری در ماه و تعداد شیفت شب در ماه

    6) تعیین ارتباط وضعیت سلامت روان و کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

     

    [1] - Circadian Rhythm

    2  - Gustafsson

    3  -Reaction Time

    4 - Occupational Accident

  • فهرست و منابع پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

     

    1. معماریان ربابه. کاربرد مفاهیم و نظریه­های پرستاری. تهران، انتشارات دانشگاه تربیت مدرس، 1379: صفحه 99.

    2. مهرابی طیبه، قضاوی زهره. بررسی وضعیت سلامت عمومی زنان پرستار شاغل در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان. مجله بهداشت و سلامت؛ 1384، سال اول، شماره دوم: 5 – 1.

    3. شجاعی‌ تهرانی‌ حسین‌. عبادی‌ فردآذر فربد. اصول‌ خدمات‌ بهداشتی‌،چاپ‌ اول‌، انتشارات‌ سماط‌،1379، ص‌ 20 تا 26.

    4 – Potter A. Patricia and Perry G. Anne. ”Basic Nursing Theory and Practice, St Louis: C.V, Mosby, 2003: 344 – 8.

    5 – Sulivan E J & Decker, P.J. Effective managment in nursing, edition wesley.1992: 78 – 82.

    6 – Thomas S. Feeling of profession fulfilliment and exhoution in mental health personnel. Psychotherapy and Psychosomatic Basel, 1999; 68:30 – 157.

    7 – Madide S. "Effect of night shift schedules on nurses working in a privat hospital in south Africa". master"s thesis.‌ luleal university of Technology; 2003.

    8 - Ohaida T,  Kammal a sone T,  Uchiyama M, Minow M and Nozaki S. "Night shift work related problems in young female nurses in Japan".  Journal of occupational health; 2001. 43: 150-156.

    9 - Brown-DeGgne A, M and Eskes G. A. Turning bodytimes to shift time. Health Sciences Center; 1998. Volume 94, no 98 sept: 51 – 52.

    10 - Suzuki K, Ohaida T, Kaneita Y, Yagi Y, Yokoyama E, and Uchiyma M."mental health status, shift work, and occupational accidents a mong hospital nurses in Japan". Journal of occup health ; 2004. 6: 448 - 54.

    11. ظریف نژاد غ. مقایسه میزان افسردگی پرستاران در نوبت­های کاری مختلف در بیمارستان­های مشهد. مجله علمی دانشکده پرستاری مشهد، 1378، سال دوم، شماره3: صفحه 28 – 23.

    12 - Gerald, F. The mental health of hospital nurses in Tasmania. Journal of Advanced Nursing; 1998, 28(4): 707 – 712.

    13. مشکاران شهین. دکتر علیرضا سرکاکی. مهندس سید محمود لطفی. کیهان پور سعید. بررسی مقایسه­ای تاثیر نوبت کاری منظم و نامنظم بر برخی شاخص­های سلامتی پرستاران شاغل در بیمارستانهای شهر رشت. 1381، فصل­نامه پویا، سال 7، شماره 15: صفحه 16.

    14. توکلی ک. تاثیر استرس­های شغلی مدیران بیمارستانها و مترونهای پرستاری بر سلامت روان و عملکرد شغلی آنها. مجله پژوهش حکیم،1381، سال پنجم، شماره 4: 254 – 247.

    15 - Farington A(1995) Stress and nursing. British journal of nursing: 4: 574 – 578.

    16 - Gustafsson E. Self reported sleep quality in females. Journal of Caring Science; 2002. 16(2): 179 – 187.

    17. جبرئیلی مهناز. “بررسی تاثیر محرومیت از خواب در شیفتهای کاری بر کیفیت کار پرستاران و راههای برون رفت از آن” سمینار سراسری اختلالات خواب، 1383، تهران.

     18 - Sulivan E, J & Decker P. J. “Effective managment in nursing” edition wesley.1992.

    19 - Atanu K, Arti C, Alon R. “shift work: consequences and  managment” current science; 2002. 81(1). 28 -35.

    20. کلاگری شهره. بررسی میزان شیوع اختلالات خواب در بین پرستاران شاغل در مراکز آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، 1376، پایان نامه کارشناسی ارشد، تهران، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، سال 1376، 42 - 43.

    21. میرمحمدی پروین. بررسی آسیبهای شغلی ناشی از اختلالات خواب ناشی از شیفت در پرستاران شاغل در بیمارستان امام خمینی شهر مهدیه، سمینار سراسری اختلالات خواب .1380، تهران.

    22 – Rutler J T. Principle of health, education and health promotion, mosby; edition 2 .2001:137.

    23. دوگاس، بورلی و هیکر، اصول مراقبت از بیمار دوگاس(2001)، جلد دوم، ترجمه آتش­زاده و همکاران، تهران، انتشارات گلبان، 1381، صفحه 505.

    24 – Available from: http:// www.elib.hbi.ir\persian\PUBLIC_HEALTH_EBOOK.

    25 - Kerr Joanne. Community Health Promotion Changes for Practice. Bailliere  Tindal; 2000: 5 – 23.

    26 - Naidoo Jennie, wills Jane. Health Promotion  Foundations for Practice. Second Edition , Harcourt Publishers; 2000: 5 – 64.

     27. صدرایی رزیتا. مجموعه‌ ضروریات‌ و آزمونهای مراجع‌ علوم‌ پایه ‌پزشکی‌، درسنامه‌ بهداشت‌، چاپ‌ اول‌. تهران‌، موسسه‌ فرهنگی‌ انتشاراتی‌ کتاب میر، 1380، ص‌ 142 و 304 .

    28. عباسی‌ مرنی‌، فاطمه‌. پرستاری‌ بهداشت‌ جامعه‌، تهران‌، انتشارات‌ بشری‌، 1377، ص‌ 58.

    29 - Allender, J.A. & spradely, B.W. Community Health Nursing, concept and practice. (3th ed), philadelphia, lippincott; 2001: pp 7.

             30. جی ای. پارک، ک. درستنامه پزشکی پیشگیری و اجتماعی(2) کلیات خدمات بهداشتی. ترجمه شجاعی تهرانی حسین. ملک افظلی، حسین. چاپ پنجم. تهران. انتشارات سماط، 1381: 135 تا 141.

    31 - Buttler, T. principle of Health Edacation and Health promotion.(znd ed). morton publishing co; 2000: 1-3.

    32 - Park  K, Park. Textbook of Preventive and Social Medicine. Fifteen Edition, India, M/S Banarsidas Bhanot Publishers;1997: 12 – 21.

    33. رحیمی‌ نسرین‌. اصول‌ و مبانی‌ خدمات‌ بهداشتی‌، چاپ‌ اول‌، تهران‌، انتشارات‌ شهرآب‌، 1377،ص‌ 7.

    34. لست . جان م، فرهنگ اپیدمیولوژی، ترجمه ناصری کیومرث، تهران، مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، 1367: 90 – 89.

    35. حاتمی‌ حسین‌. رضوی‌ منصور. افتخار اردبیلی‌ حسن‌. مجلسی‌ فرشته. سیدنوزادی‌ محسن‌. پریزاده‌ محمد جواد. کتاب‌ جامع‌ بهداشت‌ عمومی‌، جلدسوم‌، چاپ‌ اول‌، تهران‌، انتشارات‌ ارجمند. 1383، ص‌ 1481 تا 1503.

    20- Lundy K S, Janes S. Community Health Nursing, Caring for the public Health. Bosten: Jones and Bartlett publishers, printed in U.S.Achapter, 2001; 34: pp 772.

    36. سیدنوازی محسن. فصل دوم، گفتار اول.کتاب جامع بهداشت عمومی، چاپ دوم، تهران انتشارات سماط.1384: 65 – 63.

    37. شجاعی تهرانی حسین. عبادی فرد آذر فربد. اصول خدمات بهداشتی، چاپ‌ اول، ‌تهران، انتشارات اشارات ، 1378: 20 تا 26.

    38. آذرگشسب‌، اذن‌ الله‌، اصول‌ خدمات‌ بهداشتی‌، تهران‌، انتشارات‌ لادن‌، 1378: ‌15 و 16.

    39. نوابی‌ نژاد شکوه‌. رفتارهای‌ بهنجار و نابهنجار، چاپ‌ دوم‌، تهران‌، انتشارات‌ انجمن‌ اولیاء و مربیان‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌، 1378: 38

    40 - Kozier B. Erb K. Fundamental of Nursing. (6 th ed). Negsay. prentiel Hall Health; 2000, PP:165.

    41 - Detels Roger. Holland Walter W. Mcewex Janes and Omex  Gilberts. Oxford Textbook of Public Health . Third Edition Volume 1, New york,Oxford University Press; 1997, PP: 35.

    42 - Last John M. Wallace Robert B. Maxy-Rosenau-Last Public Health & Preventive Medicine. Thirteenth Edition, Prentice-Hall International Inc; 1992: 687 – 98.

    43 - Harrington J. M; Health effects of shift work and extended hours of work. Occup Enviro. Med. 2001; 58: 68-72.

    44 - Nied H. Effect of shift work on sleep disorder among French Nursing .J Occup-Med June vol; 1994, No 6: 607-665.

     45 - Monk T & Alward R. Principles Practice Sleep Medicine. Second & edition. Philadelphia W. B sauader;1994: P 471-6.

    46 – Taylor C, et al. Fundamental of nursing, forth ed. Philadelphia. Lippincott, 2001: 345 – 51.

    47. روظین ال. درباره خواب چه می‌دانید؟، ترجمه آصفی ولی اللهی، چاپ دوم، ‌تهران، انتشارات گوتنبرگ، 1378: 503.

    48. سیف بهزاد فرخ. خواب و خوابیدن و خواب دیدن. چاپ اول، تهران، نشر ویس، 1377: 70 تا 73.

          49. آزاد حسین. آسیب شناسی روانی. تهران. انتشارات بعثت، 1378، 34 تا 40.

        50. قلعه­بندی فرهاد. روانپزشکی برای دانشجویان پزشکی و پزشکان عمومی، تهران، انتشارات فرهنگ سازان، 1379: ص 448.

          51. ترقی زهرا. بررسی بهداشت خواب و نقش پرستار، مجله آموزشی پژوهشی پرستاری و مامائی ساری، 1380، شماره 1، 51-46.

           52. لیندزی اس. جی. ئی. روانشناسی بالینی بزرگسال(فرایند تشخیص و درمان)، ترجمه نائبیان م. تهران، نشر درج، 1378: 47 – 43.

    53. دادستان. پریوش. استرس یا تنیدگی، بیماری جدید تمدن. تهران. انتشارات رشد، 1377: 81 تا 85.

    54. کاپلان هارولد، سادوک بنیامین. خلاصه روانپزشکی، جلد دوم، ترجمه پورافکاری ن. تهران، انتشارات امید انقلاب، 1379: 91 و 92.

    55. ذوالعدل محمد، گیوی مروت. پرستاری بیماریهای روانی، تهران، انتشارات نور دانش، 1380: 45 تا 47.

    56. کارسون ورنابنز. روانشناسی فیزیولوژیک(فیزیولوژی رفتار)، ترجمه ارضی الف و دیگران، تهران، انتشارات رشد، 1379: 121 تا 125.

    57 - Forth R. Commom question about abstructive sleep apnea, American Journal of nursing; 1998, 98(2): 60 – 64.

    58 . خداپناهی محمد کریم. روانشناسی فیزیولوژیک، تهران، انتشارات سمت، 1380: 181 تا 185.

    59. نجفی محمد­ رضا. اختلالات خواب، چاپ اول، اصفهان، انتشارات مانی با همکاری انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 1379: 25 تا 27.

    60 - Blach JM " et al ". medical-surjical nursing: clinical managament for positive outcomes, 6 th edition, Philadelphia. WB sundures co, 2001: 345 – 52.

          61. کارسون ورنابنز. پرستاری بداشت روان _ اختلالات خلقی، جلد اول، ترجمه رصدی م، تهران، نشر اشراقیه، 1381: 123 تا 130.

    62 - Davis S, ‌Mirick D. K, Stevens R. G. Night-shift‌ work, light at night and risk breast cancer. Journal of the national cancer institute; 2001. Volume 93, no 20.

    63- زمانیان اردکانی زهرا و همکاران. بررسی وضعیت سلامت روانی  پرستاران شاغل دربیمارستانهای شهرشیراز. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. زمستان سال 1386؛ دوره پنجم، شماره 4: صفحه 54-47.

    64- جهانی هاشمی و همکاران. بررسی وضعیت سلامت روانی کادر پرستاری مراکز آموزشی  درمانی. مجله علمی دانشکده پرستاری و مامائی همدان. دوره پانزدهم ، شماره ۱ ، بهار و تابستان ۱۳۸۶ .

    65- خاقانی زاده مرتضی و همکاران. بررسی سطح سلامت روان در پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران. فصلنامه اصول بهداشت روانی. سال هشتم، پاییز و زمستان 1385.

    66- سلیمانی محمدعلی و همکاران. سلامت عمومی و ارتباط آن با کیفیت خواب پرستاران ثابت و شیفت در گردش شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد پاییز 1389; 10(3):70-75.

    .

پروپوزال در مورد پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389, گزارش سمینار در مورد پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389, تز دکترا در مورد پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389, رساله در مورد پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389, پایان نامه در مورد پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389, تحقیق در مورد پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389, مقاله در مورد پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389, پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389, تحقیق دانشجویی در مورد پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389, مقاله دانشجویی در مورد پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389, پروژه دانشجویی درباره پایان نامه تعیین وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب در پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل-1389
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت