پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه

تعداد صفحات: 201 فرمت فایل: word کد فایل: 52
سال: مشخص نشده مقطع: کارشناسی ارشد دسته بندی: ادبیات فارسی
قیمت قدیم:۳۸,۴۰۰ تومان
قیمت: ۳۲,۰۰۰ تومان
دانلود مقاله
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه

    موضوع مورد بررسی در این پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه می باشد که در این جا چکیده و خلاصه ای از آن را بیان می کنیم ، اصل موضوع مورد بررسی ما حول ماده 218 و اثرات آن می باشد؛حذف ماده 218 سابق قانون مدنی (هرگاه معلوم شود معامله به قصد فرار از دین واقع شده آن معامله نافذ نیست) راه را برای افراد کلاهبردار باز کرد پس از آن ماده 218 جدید(هرگاه معلوم شود که معامله به قصد فرار از دین به طور صوری انجام شده آن معامله باطل است) سپس 218 مکرر در قانون مدنی تولد یافت (هرگاه طلبکار به دادگاه دادخواست داده دلایل اقامه نماید که مدیون برای فرار از دین قصد فروش اموال خود را دارد ، دادگاه می تواند قرار توقیف اموال وی را به میزان بدهی او صادر نماید که در این صورت بدون اجازه دادگاه حق فروش اموال را نخواهد داشت ) اما این مواد نیز دارای اشکالات وابهامات قانونی می باشند .قبل از صحبت از جهت نامشروع معاملات که همان موضوع ماده 218 یعنی معامله به قصد فرار از دین می باشد باید با جهت معامله آشنا بشویم ،انگیزه ای در زبان حقوقی جهت نامیده می شود که دارای دو وصف ممتاز ( مستقیم و محرک اصلی بودن ) باشد . در قانون مدنی ما فقط مشروع بودن جهت معامله (نه تعهد) از شرایط صحت معاملات به شمار رفته است . در مباحث فقهی سه نظریه صحت ، بطلان  و شرط فاسد یا مفسد برای حکم وضعی جهت نامشروع مطرح شده است ،اما آنچنان که بیان خواهد شد به نقل عده ای از فقها در فقه صرفاً در موارد خاص که دلیل وارد شده می توان معتقد به بطلان شد و نمی توان به شکل یک قاعده کلی گفت هرجا جهت نامشروع باشد معامله باطل است.حقوقدانان ما نیز معتقدند که  همین که جهت در عقد تصریح شود برای آگاه ساختن طرف قرارداد کافی است .فقها در مورد معامله به قصد فرار از دین به سه دسته تقسیم می شوند گروهی قائل به صحت ، گروهی قائل به عدم نفوذ و گروهی دیگر قائل به بطلان می باشند .به نظر بنده نظریه عدم نفوذ فقها قابل قبول تر و قابل مطرح در نظام حقوقی کنونی می باشد . حقوقدانان نیز در این مورد معتقد به عدم نفوذ می باشند ، اما دکتر کاتوزیان نظریه عدم قابلیت استناد را درمقابل عدم نفوذ مطرح کرده اند . که بر اساس آن معامله برای طرف قرارداد صحیح ولی برای طلبکار قابلیت استناد نداشته و به محض مراجعه می تواند معامله را فسخ کند. نظر منتخب بنده در این رساله نظر آقای دکتر کاتوزیان (عدم قابلیت استناد ) می باشد .

    معیار در اعمال حقوقی مدیون این است که بدهکار با هدف اضرار به دین ، به کار ارادی دست زند که باعث تهیدسی یا افزایش اعسار او شود یا اموال خود را پنهان کند و دوراز دسترس طلبکارها نماید .

    شرایطی برای اثبات این نوع معاملات بیان خواهد شد از جمله احراز طلب مسلم وقابل مطالبه بودن ،تقدم طلب بر معامله ، قصد فرار از دین و ... .

    طلبکار دعوی رابه نام خود طرح می کند و سایر طلبکاران باید به عنوان ثالث وارد شوند . در صورتی که عین درمال طرف قرارداد باشد طلبکار مطالبه می کند ، اگر نباشد طلبکار خسارت می گیرد و اگر طلبی باشد که بدهکار از آن صرفنظر کرده است ، طلبکار معادل آن را می گیرد . همچنین طرف قرارداد می تواند پس از استیفای طلب بدهکار اگر مقداری باقی بماند آن را مطالبه کند و به میزان خسارتی که بر او وارد شده نیز می تواند به بدهکار رجوع کند .

    1-1بیان مسئله

    (ماده 218 سابق : هرگاه معلوم شود که معامله به قصد فرار از دین واقع شده آن معامله نافذ نیست )

    تا قبل از حذف ماده 218 سابق ،معاملات به قصد فرار از دین (غیرنافذ ) بودند ، اما با حذف ماده مذکور وضعیت حقوقی این معاملات دچار ابهام وتردید گردیده ، با توجه به قانون منع توقیف اشخاص در قبال تعهدات مالی مصوب 1352 اشخاص بدهکار به موجب آن براساس قاعده(المفلس فی امان ا...)درقبال بدهی خود بازداشت نمی شوند این قانون زمینه انجام معاملات به قصد فرار از دین را مساعد تر نموده وموجب تحریک افراد شیاد و فرصت طلب در عدم پرداخت دین گردید .

    ((ماده 218 جدید قانون مدنی : هرگاه معلوم شود که معامله به قصد فرار از دین به طور صوری انجام شده آن معامله باطل است ))

    ((ماده 218 مکرر قانون مدنی : هرگاه طلبکار به دادگاه دادخواست داده ، دلایل اقامه نماید که مدیون برای فرار از دین قصد فروش اموال خود را دارد ، دادگاه می تواند قرار توقیف اموال وی را به میزان بدهی اوصادر نماید که در این صورت بدون اجازه دادگاه حق فروش اموال را نخواهد داشت ))

    این مواد نیز دچار مشکلات و ابهامات قانونی می باشند که در این پایان نامه به بررسی آنها می پردازیم .

    برای تعیین وضعیت حقوقی این معاملات لازم است ، مبنای حکم ماده 218 سابق را تعیین کنیم سپس بر اساس آن در خصوص وضعیت فعلی این  معاملات نظر دهیم ، تا با ارائه نظری مستدل و قوی اختلاف نظرهای موجود مرتفع گردد.

     

    1-2اهداف تحقیق

    قبل از اصلاحیه ماده 218 جدید به تاریخ 14/8/1370 همانطور که گفته شد ماده مذکور به این شکل  بود که : (هرگاه معلوم شود که معامله به قصد فرار از دین واقع شده آن معامله نافذ نیست ) معامله صوری ومعامله به قصد فرار از دین درقوانین ما تعریف نشده است ، حقوقدانان در تعریف معامله صوری می گویند : (معامله صوری ، معامله ای است که طرفین قصد جدی برای به وجود آوردن آثار حقوقی آن معامله را نداشته باشند )[1](لنگرودی ،1358 ،ص 666)

    درتعریف معامله به قصد فرار از دین نیز گفته شده است : (هر عمل حقوقی متقلبانه که منظور عامل آن فرار از پرداخت دین است)[2](همان ، ص 496)

    (معامله صوری فاقد قصد واراده جدی است و فقط صورت معامله را داراست .[3]) (کاتوزیان ، 1376 ، ص 255)

    (درحالیکه درمعامله به قصد فرار از دین ، قصدواقعی انتقال وجود دارد ولی با انگیزه فرار از دین . بنابراین دراین فرض ،معامله واجد ارکان صحت می باشد یعنی قصد انتقال واقعی وجود دارد منتها همانگونه که گفتیم با انگیزه فرار از دین می باشد که باتوجه به مجموعه قوانین موجود به ویژه قانون تجارت باید گفت که چنین معامله ای غیرنافذ است نه باطل .)[4](شهیدی ،1380،ص 377)

    در اصلاحیه سال 1370 قید (صوری بودن ) اضافه شده ومعلوم نیست که قانونگذار ازعبارت (معامله به قصد فرار ازد ین به طور صوری ) چه چیز را اراده کرده است ، آیا به نظر او این دو یک مفهوم دارند ؟ آیا مقصود بیان حکم هر یک از این دو است به این معنی که هم معامله به قصد فرار از دین باطل است و هم معامله صوری ؟یا آنکه اجتماع هر دو قید لازم است و بدین ترتیب قانونگذار از ترکیب این دو اصطلاح ، یک مفهوم جدیدی را اراده کرده است .

    (احتمالات مذکور ، ماده 218 ق.م را درابهام جدی قرار داده است و از آن نمی توان جهت روشن نمودن وضع هر یک ازمعامله به قصد فرار از دین یا معامله صوری استفاده کرده به عقیده برخی ، ماده 218 اصلاحی سبب اخلال در استنباط حکم به علت وجود مفهوم مخالف نامناسب شده است ، چرا که مفهوم مخالف آن این است که اگر معامله بدون وجود قصد فرار از دین به طوری صوری انجام شود ، معامله باطل نیست ، در حالی که در معامله صوری قصد انشاء وجود ندارد و بدیهی است که معامله صوری خواه با انگیزه فرار از دین یا بدون انگیزه به علت فقدان قصد باطل است .)[5](همان،ص 355)

    هدف ما بررسی این ماده قانونی که دچار تحولاتی شده ، بیان و( انشاءالله ) رفع مشکلات این ماده می باشد .

     

    1-3 اهمیت موضوع و انگیزه انتخاب آن

    1-3-1 اهمیتموضوع :

    هنگامی که یک رابطه تعهد آمیز بین دو یاچند شخص برقرار می گردد، انجام تعهد مهمترین شاخص این رابطه است که در تعهدات مالی ازمحل اموال ودارایی شخص مدیون انجام می پذیرد ، آنچه که منبع تعهد پذیری وی دانسته شده ودر انعقاد معاملات عامل ایجاد اعتماد و اطمینان در طرف مقابل محسوب می شود دارایی های وی می باشد . اما برخی از بدهکاران باقصد فرار از دین اقدام به انتقال اموال خود به دیگری نموده و از این طریق نه تنها به تضییع حق طلبکار اقدام میکنند بلکه سلامت روابط حقوقی را نیز دچار تزلزل می نمایند.

    1-3-2 انگیزه انتخاب :

    { به عقیده برخی از حقوقدانان،قانونگذار با تدوین ماده 218 مکرر به نحوی ماده 218 ق.م سابق رااحیاء کرده است، چرا که از مفاد آن بر می آید که معامله به قصد فرار از دین ، اگر صوری نباشد نافذ است ، زیرا به موجب ماده فوق پس از صدور قرار توقیف، مدیون حق فروش اموالش را ندارد؛ مفهوم آن این است که پیش از صدور قرار توقیف حق فروش دارد. )[6](کاتوزیان،1377،ص 212)

    (اما ماده 218 مکرر نیز خالی از اشکال نیست .

    اولاً : برخی از جملات آن زاید است مانند : ((...طلبکار به دادگاه دادخواست داده ودلایل اقامه نماید )) که به جای این جمله کافی بود نوشته می شد ، (اگر مدیون برای فرار از دین قصد انتقال اموال خود را ...) 

    ثانیاً : انتقال منحصر به فروش نیست .

    ثالثاً : اقامه دلایل لازم نیست بلکه اقامه یک دلیل هم کافی است تا دعوایی را اثبات کند .

    رابعاً : مقررات ماده 218 مکرر ، یکی از مصادیق تأمین خواسته است که باعباراتی جامع تر در فصل ششم از قانون آئین دادرسی مدنی مقرر گردیده است . به این جهت نیازی به وضع آن در اینجا نبود .)[7](شهیدی ، همان،1380،ص 356)

     

    [4]هرچند به گفته برخی مواد 424و425و500 قانون تجارت در خصوص تاجر که دارای وضعیت و شرایط و احکام خاص می باشد وضع گردیده و معلوم است که احکام تاجر را نمی توان بدون دلیل باقیاس به غیرتاجر تسری داد ، اما از نظر مامی توان آن را به عنوان مویدی در بحث خودمان طرح کرد

  • فهرست و منابع پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه

    فهرست:

    فصل اول : کلیات طرح

    بیان مسئله

    اهداف تحقیق

    1-3 اهمیت موضوع و انگیزه انتخاب آن

    1-3-1 اهمیت

    1-3-2انگیزه

    1-4 سئوالات و فرضیه های تحقیق

    1-4-1 سئوالات

    1-4-2 فرضیه ها

    1-5 تعاریف واژه های کلیدی

    1-5-1 جهت معامله

    1-5-2 معامله به قصد فرار از دین

    1-5-2-1معامله

    1-5-2-1-1علت معامله

    1-5-2-1-2نوع معامله

    1-5-2-2 قصد

    1-5-2-2-1قصد اضرار به دائن 

    1-5-2-3-دین

    1-5-2-3-1- قصد فرار از دین

    1-6 نتیجه گیری

    فصل دوم : آشنائی با مفهوم جهت و تاریخچه تحولات ماده218

    مقدمه

    بخش اول - مفهوم جهت و ضرورت مشروعیت آن

    2-1-1مفهوم جهت

    2-1-1-1جهت معامله

    2-1-1-2 جهت تعهد

    2-1-1-2-1جهت تعهد در عقود مختلف

    2-1-1-2-2جهت نوعی یا جهت تعهد ؟

    2-1-1-3 جهت معامله یاجهت تعهد

    2-1-2 ضرورت مشروعیت جهت معامله

    2-1-2-1 دیدگاه فقهی

    2-1-2-1-1 آیا علم فروشنده به جهت خریدار برای بطلان عقد کافی است

    2-1-2-1-2 مقایسه فقهی معامله به قصد فرار از دین با بیع انگور به قصد شراب

    2-1-2-1-3 امر به شی ء مقتضی نهی از ضد خاص و ضد خاص دانستن معامله به قصد فرار ازدین

    2-1-2-1-4 نتیجه گیری بحث فقهی

    2-1-2-2 دیدگاه حقوقی

    2-1-2-2-1چگونگی و شرایط نامشروع بودن جهت

    2-1-2-2-1-1 طرز بیان جهت

    2-1-2-2-1-2 اعلام جهت به وسیله شرط

    2-1-2-2-2شرایط تاثیر جهت نامشروع بر مشروعیت عمل حقوقی

    2-1-2-2-2-1 جهت مشترک

    2-1-2-2-2-2 آیا علم طرف قرارداد به جهت نامشروع کافی است

    2-1-2-2-2-2-1نقد نظریه قانون

    2-1-2-2-3اثبات جهت :

    2-1-2-2-3-1نامشروع بودن جهت معامله امری است خلاف اصل و باید اثبات شود

    2-1-2-2-3-2دراثبات نامشروع بودن جهت معامله بایستی به اعلام ها و قرائن خارجی قناعت کرد

    بخش دوم : تاریخچه تحولات قانونی درباب معامله به قصد فرار از دین

    2-2-1وضعیت قانونی معامله به قصد فرار از دین قبل از انقلاب

    2-2-1-1تصویب ماده 218 سابق قانون مدنی

    2-2-1-2مقایسه ماده 218 سابق با ماده 217 موجود در قانون مدنی

    2-2-1-2-1 اختلافات

    2-2-1-2-2 اشتراکات

    2-2-2 وضعیت قانونی معامله به قصد فرار از دین بعد از انقلاب

    2-2-2-1 حذف ماده218 قانون مدنی

    2-2-2-2مقررات خاص

    2-2-2-2-1 اشتراکات مقررات خاص

    2-2-2-2-2 نارسایی مقررات خاص

    2-2-2-2-3 نتیجه

    2-2-2-3 تصویب مواد 218 جدید و 218 مکرر قانون مدنی

    2-2-2-3-1 ایرادات وارد بر مواد 218 جدید و 218 مکرر قانون مدنی

    2-2-3 نتیجه فصل دوم

    فصل سوم – اعتبار معامله به قصد فرار از دین

    مقدمه

    بخش اول – معامله صوری به قصد فرار از دین

    3-1-1 دیدگاه فقهی

    3-1-2 دیدگاه حقوقی

    3-1-2-1تفاوت های موجود میان معامله به قصد فرار از دین و معامله صوری

    3-1-2-2انواع معاملات صوری و آثار صوری بودن

    3-1-2-2-1 انواع معاملات صوری

    3-1-2-2-2 آثار صوری بودن

    بخش دوم – معامله جدی به قصد فراراز دین

    3-2-1 اهمیت دین در فقه اسلامی

    3-2-2 بررسی فقهی معامله به قصد فرار از دین

    3-2-2-1قائلین به صحت

    3-2-2-1-1نظر علمای شیعه

    3-2-2-1-2نظر علمای سنی

    3-2-2-2قائلین به تفصیل

    3-2-2-2-1 عدم نفوذ

    3-2-2-2-1-1 نظر علمای شیعه

    3-2-2-2-1-2نظر علمای سنی

    3-2-2-2-2بطلان

    3-2-2-3 نتیجه و جمع بندی بحث فقهی

    3-2-2-4 مفلس وتبعات آن

    3-2-2-5مجموعه نظریات مشورتی درامور حقوقی

    3-2-3 بررسی حقوقی :

    3-2-3-1 نظریه صحت

    3-2-3-2 عدم نفوذ :

    3-2-3-2-1 جهت نامشروع

    3-2-3-2-2از بین بردن وثیقه عمومی طلبکاران

    3-2-3-2-3مسئولیت ناشی از قصد اضرار

    3-2-3-2-3-1 دیدگاه فقهی نظریه مسئولیت ناشی از قصد اضرار (قاعده لاضرر و لاضرار )

    3-2-3-2-4 سوء استفاده از حق

    3-2-3-2-5 استفاده بدون جهت

    3-2-3-2-6 انصاف و ملاحظات اخلاقی

    3-2-3-2-7 حیله و تقلب

    3-2-3-2-8 نتیجه و جمع بندی

    3-2-3-3  عدم قابلیت استناد (نظریه دکتر کاتوزیان)

    فصل چهارم – احکام معامله به قصد فرار ازدین

    مقدمه

    بخش اول – قلمرو معامله به قصد فرار ازدین

    4-1-1 اعمال حقوقی

    4-1-1-1 اعمال حقوقی مربوط به شخص مدیون – خودداری از تملک حق

    4-1-1-1-1 نتیجه

    4-1-1-2تعهد های جدید مدیون معسر

    4-1-1-3 معامله به قصد فرار از دین مربوط به مال معین

    4-1-1-4 پرداخت دیون

    بخش دوم – دعوی مربوط به معامله به قصد فرار از دین

    4-2-1ادله اثبات

    4-2-1-1 احراز طلب مسلم و قابل مطالبه

    4-2-1-2 تقدم طلب بر معامله

    4-2-1-3 نفع طلبکار در اقامه دعوی

    4-2-1-4 ضرری بودن معامله

    4-2-1-5قصد فرار از دین

    4-2-1-6 لزوم آگاهی طرف معامله از این قصد

    4-2-1-7 دو رای که مبنای اختلاف و صدور حکم قرار گرفته اند

    4-2-2آئین دادرسی

    4-2-2-1معنی عدم نفوذ

    4-2-2-2اثر دعوی نسبت به سایر طلبکاران

    4-2-2-3رابطه طلبکار و طرف قرارداد

    4-2-2-4رابطه طرف قرارداد و بدهکار

    4-2-2-5 نتیجه

    4-2-2-6 حمایت کیفری از طلب در حقوق ایران

    4-2-2-7چند نمونه از آراء صادره درمورد معامله به قصد فرار از دین

    فصل پنجم –نتیجه گیری و پیشنهادات

    5-1 نتیجه گیری

    5-1-1جهت معامله و مشروعیت آن

    5-1-2 معامله به قصد فرار از دین

    5-2 پیشنهادات

    فهرست منابع وماخذ:

    چکیده انگلیسی

     

    منبع:

    منابع فقهی :

    کتب شیعه

    اردبیلی(مقدس اردبیلی) ،مولااحمد،زبده البیان فی احکام القران،تهران،المکتبه المرتضویه،بیتا

    امام خمینی (ره) ، تحریرالوسیله ،1375،ج1،چ13،قم،دفتر انتشارات اسلامی وابسته به جامعه مدرسین قم،

    انصاری،شیخ مرتضی ،مکاسب،1420ه ق،ج 1،چ3،قم،مجمع الفکر الاسلامی

    بارفروش ، ملامحمدباقر، شعائر الاسلام ،1312 قمری ،چاپ دوم ، قم ،ملااکبر تاجرکتابفروش ، به خط محمدحسن گلپایگانی

    بحرانی ،شیخ یوسف ،الحدائق الناظره فی احکام العتره الطاهره ، 1363 ،ج 18،قم، موسسه نشر اسلامی ،

    -ترجمه فارسی فقه السنه (سید سابق ، سیدسابق صاحب کتاب فقه السنه الشهیر در الازهر با امام شهید حسن البنا ارتباط پیدا کرد...)،بیتا، مترجم دکتر محمود ابراهیمی ،ج4

    حر عاملی (الامام الشیخ محمدبن حسن الحرالعاملی)،وسائل الشیعه الی تحصیل مسائل الشریعه،1412ه ق،ج3،چ6،بیروت ،دارلاحیاء التراث العربی

    خوئی،سیدابوالقاسم،مصباح الفقاهه،تقریرات محمدعلی توحیدی تبریزی،1417،چ4،قم،موسسه انصاریان

    حسینی الحائری ،سیدمحمدکاظم،فقه العقود،1421ه ق ،ج1،چاپ اول ،قم ، مجمع الفکر الاسلامی

    شهید ثانی (شهید زین الدین بن علی بن عاملی مشهور به شهید ثانی)،مسالک الافهام فی شرح شرایع الاسلام،1399قمری ،ج1،قم، مکتب بصیرتی قم

    شهید ثانی(زین الدین بن علی)،شرح لمعه ،1382،ترجمه حمید مسجدسرائی،ج3،چاپ اول،قم،انتشارات حقوق اسلامی

    طباطبائی ، سیدعلی ، ریاض المسائل ،1404 ه ق ،ج2،بیروت، دارالهادی

    -طباطبائی یزدی ،سید محمدکاظم،سئوال وجواب،به اهتمام دکترسیدمصطفی محقق داماد،1376،چ1،قم، مرکز نشرعلوم اسلامی

    طریحی ،فخرالدین ،مجمع البحرین ،1375،ج6،چ3،تهران،المکتبه المرتضویه

    طوسی ، الخلاف، 1411 ه ق ، ج3،چاپ اول ،قم،موسسه نشر اسلامی

    عاملی ،سید محمد جواد،مفتاح الکرامه،1418 ه ق  ، ج4 ،چاپ1،بیروت دالتراث

    علامه حلی،(یوسف بن علی بن مطهر حلی مشهور به علامه حلی ) تذکره الفقهاء ، جزء دوم ، کتاب حجر،قم،چاپ سنگی ،بیتا

    علامه حلی ،تبصره المتعلمین فی احکام دین،1372 ،شارح و مترجم آیت ا... ابوالحسن شعرانی ،ج 3،تهران،کتابفروشی اسلامی، بیچا

    محقق ثانی (شیخ علی بن الکرکی)،جامع المقاصد،1411ه ق،ج4،چ1،بیروت،موسسه البیت الاحیاء التراث .

    محقق حلی ،شرایع الاسلام،1364،ج1،مترجم ابوالقاسم بن احمد نیدی ،به کوشش محمد تقی دانش پژوه، انتشارات دانشگاه تهران

    مظفر،شیخ محمدررضا،اصول فقه،1384،مترجم محسن غرویان–علی شیروانی ،جلد دوم ، چاپ چهارم،قم ، دارالفکر

    موسوی اصفهانی ، سید ابوالحسن، وسیله النجاه،1393 ه ق ،ج2،چ1،قم،مهر استوار،با تعلیق محمدعلی بهبهانی

    موسوی خویی،سیدابوالقاسم ،منهاج الصالحین ،1410 ه ق ،ج2،چ28،قم،مدینه العلم

    نائینی (الشیخ موسی النجفی الخوانساری،تقریراً لابحاث المیرزا محمدحسین النائینی)،منیه الطالب،1418ه ق ،ج1،چ1،قم،موسسه نشر اسلامی

    نجفی ،محمدحسن ، جواهرالکلام ، 1365،ج22،چ2،تهران،دارلکتب الاسلامیه

    نراقی ، ملامحمد ،مشارق الاحکام ،1294 ق ، به خط محمدحسن گلپایگانی ، طبع دارالخلافه باهره ،بیچا

     

    کتب اهل تسنن

    شافعی : الام ،ج3 – ابن نجیم ،الاشباه و النظائر،1404،بیروت،دارلکتب العربی

    حنبلی : ابن قیم جوزی حنبلی ،اعلام الموقنین عن رب العالمین،1374 ق ،ج4،چ 1،سعادت مصر

    مغنییه ،محمدجواد ،ترجمه کاظم پورجوادی،فقه تطبیقی(مذاهب پنجگانه)،ج5،کتاب حجر،سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی.بیتا

    موفق الدین عبدالله بن احمد بن قدامه مشهور به ابن قدامه ،المغنی ،1367ق ، با حاشیه سید محمد رشید رضا ،ج4،چ 3،

    حنفی: ابن عابدین حنفی، العقود الدریه فی تنقیح الحامدیه ،1300ق ، ج 1،چاپ دوم،مصر،چاپخانه عامره

    ابن همام حنفی مشهور به  (کمال الدین محمد)، قاضی زاده افندی مشهور به (شمس الدین احمد)،فتح الغدیر،در حاشیه کتاب شرح العنایه علی الهدایه تالیف محمدبن محمود بابرتی و حاشیه سعدی افندی،1317،ج7،چ1،

    مالکی :ابن رشد مالکی، بدایه المجتهد و نهایه المقتصد ،1353ق، ج2،چاپخانه معاهد قاهره

    حکیم ،عبدالمجید، الموجز فی شرح القانون المدنی ،1967 م، ج 2،چاپ دوم،بغداد،چاپ و نشر شرکت اهلیه بغداد

    بروجردی عبده(محمد)،کلیات حقوق اسلامی،1339ش،چاپ دوم،تهران،انتشارات موسسه وعظ و تبلیغ اسلامی ،چاپ دانشگاه،

    کتب حقوقی:

    دکتر کاتوزیان :حقوق مدنی ، 1354،ج1،چ6،تهران ،دانشکده علوم اداری و مدیریت بازرگانی

    دوره مقدماتی حقوق مدنی ،1376،تهران، شرکت انتشار

    قانون مدنی در نظم حقوق کنونی ، 1377،چ2،تهران ، نشر دادگستر

    قواعدعمومی قراردادها، 1376،ج2،چ4،تهران ، شرکت انتشار

    دکتر محمدجعفرجعفری لنگرودی :تأثیر اراده در حقوق مدنی، 1387،گنج دانش

    ترمینولوژی حقوق ،1358،ج 2،چ2 تهران، انتشارات گنج دانش

    دانشنامه حقوقی ، ج3،تهران،گنج دانش

    دائره المعارف علوم اسلامی ،1363، ج1 ،تهران، گنج دانش

    مبسوط در ترمینولوژی حقوق ،ج1، 1378،تهران،گنج دانش

    آسیب شناسی فقهی قوانین (بررسی موضوعات)،معاونت آموزش و تحقیقات قوه قضائیه ،1382،ج1، قم، مرکز تحقیقات فقهی

    آسیب شناسی فقهی قوانین حقوقی (قانون مدنی)،همان

    افتخاری ، جواد،کلیات عقود وتعهدات،1382،چ1،تهران،نشر میزان

    امامی ، حسین ، حقوق مدنی ،1376،ج1،چ18،تهران، کتابفروشی اسلامیه

    حائری شاه باغ،سیدعلی ، شرح قانون مدنی،1376 ، ج2،چاپ 1،تهران،انتشارات گنج دانش

    ره پیک ،حسن،نظریه جهت در اعمال حقوقی ، 1376،چ1،تهران ، اطلاعات

    سنهوری،احمد،ترجمه الوسیط فی شرح قانون المدنی الجدید،ج1،چ1،انتشارات دانشگاه قم (دوره حقوق تعهدات)،بیتا

    سنهوری،احمد،مصادرالحق فی الفقه الاسلامی ،1968،ج5، بیروت ، داراحیاء التراث العربی

    شایگان ،سید علی ، حقوق مدنی ،1375،به کوشش محمدرضا بندرچی، چ1،تهران، انتشارات طه

     شهیدی ، مهدی ، تشکیل قراردادها و تعهدات ، 1380،ج1،چ1،انتشارات مجد

    شهیدی ،مهدی، جزوه تعهدات (تقریرات درس حقوق مدنی 3 در دانشگاه شهید بهشتی )

    صبحی محمصانی ، النظریه العامه للموجبات والعقود فی الشریعه الاسلامیه،1972 م ،ج 2،چاپ  دوم ، چاپ و نشر دارالعلم بیروت

    صفایی،سید حسین ، دوره مقدماتی حقوق مدنی ،1348ش،ج2،چاپ دوم،تهران ، نشر موسسه عالی حسابداری

    عدل ، مصطفی ،حقوق مدنی ،1372،چ8،تهران ، امیرکبیر

    عمید ، حسن، فرهنگ عمید ، چ3،1381،انتشارات امیرکبیر

    مجموعه رویه قضائی ،هیئت عمومی دیوان عالی کشور ،1371،ج2،چاپ اول،تهران،چاپخانه روزنامه رسمی

    نیک فر، مهدی ،قانون مدنی در آراء دیوان عالی کشور ،1371،چ1،انتشارات کیهان

    هدایت نیا،فرج ا...، معاملات مدیون،مرکز تحقیقات فقهی قوه قضائیه

    نشریات

    امامی ، نظریه جهت در قراردادها ، دانشکده حقوق و علوم سیاسی ، بهار 51

    رحمدل ، منصور ، حمایت کیفری از طلب در حقوق ایران ،  مجله حقوقی دادگستری ، شماره 55 ، تابستان 1385

    فصلنامه تخصصی فقه اهل بیت ، سال 8،شماره 31 ، پائیز 1381

    کاتوزیان ، سوء استفاده از حق یا تقصیر در اجرای حق ، نشریه دانشکده حقوق وعلوم سیاسی ، 1385

    سایت

    قاضی دادگستری

    کتابخانه اینترنتی تبیان ،ماخذ شناسی قواعد فقهی ، مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی

    مجله تخصصی فقه و حقوق

    همکلاسی آن لاین

    پایان نامه ها

    بهرامی،حمید ، سوء استفاده از حق ،چاپ دوم،1370 تهران،انتشارات اطلاعات

    درویش خادم ، معامله به قصد فرار ازدین ،تابستان 1370، چاپ 1،تهران ،انتشارات کیهان

    زارعی،احمد ،معامله به قصد فرار از دین ومطالعه تطبیقی آن با حقوق مصر،1383،دانشگاه آزاد اسلامی ،واحد خوراسگان،کتابخانه ملی ،شماره بازیابی 28794-51

    کاشانی ، نظریه تقلب نسبت به قانون ،1352،چاپ 1،تهران، انتشارات کیهان

    گزیده ای از پایان نامه های علمی در زمینه قانون مدنی ، معاونت آموزش و تحقیقات قوه قضائیه،1387، چ 1 ،تهران،شرکت زیتون چاپ بهاران

     

    منابع انگلیسی

    PLANIOL’marcel’TREATSE ON THE CIVIL LOW ‘Paris’Institut with the authority of librarie general  de droit et de jorisprudence’1939

پروپوزال در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه , گزارش سمینار در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه , تز دکترا در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه , رساله در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه , پایان نامه در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه , تحقیق در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه , مقاله در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه , پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه , تحقیق دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه , مقاله دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه , پروژه دانشجویی درباره پایان نامه بررسی تطبیقی فقهی و حقوقی معامله به قصد فرار از دین از دیدگاه مذاهب خمسه
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت