پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی

تعداد صفحات: 97 فرمت فایل: word کد فایل: 107
سال: 1393 مقطع: مشخص نشده دسته بندی: ادبیات فارسی
قیمت قدیم:۲۶,۴۰۰ تومان
قیمت: ۲۲,۰۰۰ تومان
دانلود مقاله
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی

    پایان نامه جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد (M.A­)

    رشته روانشناسی بالینی 

    هدف پژوهش مقایسه استرس ادراک شده، نگرانی و احساس تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی می­باشد. این پژوهش از نوع علّی- مقایسه­ای است. جامعه آماری این پژوهش جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان پستان بستری در بیمارستان­های شهر تبریز در نیمسال اول 1393 می­باشد. روش نمونه‌گیری این پژوهش به صورت در دسترس بود. بدین صورت که تعداد 50 نفر از افراد مبتلا به سرطان پستان و نیز تعداد 50 افراد عادی انتخاب شد. برای جمع آوری داده­ها، از پرسشنامه نگرانی پن استیت، مقیاس استرس ادراک شده (کوهن وهمکاران) و فرم کوتاه شده مقیاس احساس تنهایی اجتماعی- عاطفی بزرگسالان (دی توماس و همکاران) استفاده شد. داده‌های پژوهش با آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد میانگین استرس ادراک شده مثبت در مبتلایان به سرطان پستان کمتر و میانگین استرس ادراک شده منفی در این بیماران بیشتر از افراد عادی است. همچنین میانگین شدت نگرانی، کنترل ناپذیری نگرانی و احساس تنهایی در مبتلایان به سرطان پستان بیشتر از افراد عادی است. در نتیجه می توان بیان کرد استرس ادارک شده، نگرانی و احساس تنهایی از جمله متغیرهای منفی تاثیر گذار در افراد مبتلا به سرطان پستان بوده و نیازمند توجه خانواده ها، مسئولان، انجمن بیماران سرطانی و ... جهت کمک به افزایش ادراک مثبت از استرس، کاهش استرس منفی، نگرانی و احساس تنهایی در این بیماران می باشند.

    مقدمه

    کانسر پستان مهمترین تومور بدخیم در زنان و به عنوان رهبر قاتلین مادران جوان محسوب میشود. در تحقیقات انجام شده در ایالات آمریکا کانسر پستان به عنوان اولین مرگ ناشی از سرطان در زنان شناخته شده است.

    یافته ها نشان می دهد، بیماران مبتلا به سرطان پستان از نشانگان روان شناختی همچون افسردگی، اضطراب، استرس ادراک شده، احساس درماندگی رنج می بردند(پِلِد[1] وهمکاران،2008). بخشی از این نشانگان، به خاطر آگاهی از سرطان وبازخوردهای شناختی و بخشی دیگر به علت عوارض درمانهای طبی رایج مانند ماستکتومی، شیمی درمانی، جراحی، رادیو تراپی نظیر از دست دادن موها وعضوی از بدن که سمبل زن ومادر بودن است می باشد(فالاگَس[2] وهمکاران،2007). در میان نشانگان روان شناختی، میزان ناامیدی و استرسی که فرد ادراک می کند، شرایط روحی خاصی را ایجاد می کند که فرد در آن شرایط، احساس در ماندگی، ناتوانی و بی علاقگی به زندگی می کند. دراین حالت فرد به شدت غیر فعال ناتوان شده و قدرت تطبیق با تغییر شرایط زندگی را ندارد و روز به روز از جریان طبیعی زندگی فاصله می­گیرد(بَگیر[3] وهمکاران،2007). وقتی افراد در چنین شرایطی قرار می گیرند به بهداشت عمومی، روابط اجتماعی، تغذیه، و دیگر مسائل شخصی خود کمتر توجه می کنند. و این مهم به نوبه خود زمینه را برای پیشرفت سرطان آماده می سازد(سینگ[4] وهمکاران،2007).

    تشخیص به موقع کانسر پستان بسیار مهم خواهد بود زیرا تنها در مراحل اولیه بیماری است که می توان با انجام عمل جراحی و درمانهای کمکی نتیجه خوبی گرفت.

    از آنجایی که تشخیص سریع وبه موقع بیماری و انجام درمانهای صحیح موجب بهبودی نسبی درصد زیادی از بیماران و نتیجتا جلوگیری از انهدام خانواده های زیادی می شود، توجه خاص به این امر از ضروریات جامعه ما می باشد.

    با توجه به اینکه در کشور ما تحقیقات جامع ودقیق در این موارد بندرت صورت گرفته است لزوم بررسی دقیق همبسته های این بیماری ضروری بنظر می رسد.

     

     

    ضرورت و اهمیت پژوهش

    سرطان بیماری بالقوه خطرناکی است که می تواندمشکلات بسیار زیادی را در شغل، تحصیل یا روابط شخصی و اجتماعی افراد ایجاد کرده و بطور کلی منجر به ناتوانی اقتصادی و اجتماعی برای بیماران و اعضای خانواده آنان گردد(ذولفقاری و همکاران ،1389).سرطان علاوه بر درگیری جسمانی باعث ایجاد فشار عصبی و ناراحتیهای روانی در بیمار می شود(شرمن[5]و همکاران ،2009).

    سرطان یکی ازمهم ترین علت مرگ و میر در جهان امروزاست، بیشتر از 10 میلیون موارد جدید ابتلابه سرطان و بیشتر از 6 میلیون مرگ در هر سال در سراسر دنیا به سرطان اتفاق می افتد(پترسون[6] ،2009).

    تخمین زده شده است که تا سال 2020جمعیت جهان به 5/7 میایون نفر می رسد که از این جمعیت15 میلیون نفر به سرطان مبتلا می­شوند که 12میلیون نفر از آنها به علت این بیماری فوت می کنند(سیاگل[7] ،2007) در حال حاضر سرطان سومین علت مرگ ومیر در کشور ایران است، سالانه 300000نفر در ایران در اثر ابتلا به سرطان فوت می کنند(رجایی و کبیری ،2009).

    اگر چه علت سرطان در جهش های متعدد سلولی دانسته اند، اما بیشترین جهش در نتیجه تعاملات با محیط اگر چه علت سرطان را جهش های متعدد سلولی دانسته اند، اما بیشترین جهش در نتیجه تعاملات با محیط است (پرتا[8] و همکاران ،2008) و از این رو بیشتر از نیمی از آنها قابل پیشگیری است (هاوست[9] و همکاران ،2009).

    بیشتر افرادی که به سرطان مبتلا می شوند یک دوره فشار روانی را تجربه می کنند که باعث کاهش عملکرد روزانه آنها می شود ،این مشکلات روانی به لحاظ بالینی چنان شدید هستند که حتی از بیماران شیمی درمانی را به خاطر این مشکلات ترک می کنند(مولی و فتاحی ،1389). با توجه به اهمیت مساله بیماری سرطان و شیوع بالای آن، لازم است عوامل موثر در آن شناسایی و این پدیده کنترل شود. نتایج این پژوهشها می تواند منجر به افزایش آگاهی عوامل تشدید کننده بیماری شده و با ارائه اطلاعات بیشتر درباره روشهای کنترل و درمان این بیماری و با به کاربستن راهبردهای مناسب آسیب پذیری افراد دارای بیماری سرطان را کاهش داد.

     

     

    بیان مسئله

    سرطان یکی از بیمارهای شایع مزمن وغیره واگیر است(فرزان پی). سرطان در اثر موتاسیون و یا فعال شدن غیر طبیعی ژنهای سلولی که رشدسلولی و میتوز را کنترل می کنند، بوجود می آید و یک رقابت بین سلولهای سرطانی و بافت های طبیعی برای گرفتن موادغذایی ایجاد می شود و سلولهای عملا تمام مواد غذایی در دسترس بافت های طبیعی رادر جهت رشد سلولهای خود جذب می کنند. در نتیجه بافت های طبیعی بدن به تدریج در اثرکمبود مواد مغزی می میرد(گایتون وهمکاران،1380).

    علی رغم پیشرفته های قابل توجه علم پزشکی، همچنان سرطان به عنوان یکی از مهم ترین بیمارهای قرن حاضر و دومین علت مرگ و میر بعد از بیماریهای قلب وعروق مطرح است.در حال حاضر بیش از 7میلیون نفر در جهان در اثر ابتلا به سرطان جان خود را از دست می دهند و پیش بینی می شودکه تعداد مواردجدید ابتلا تا سال 2020 سالانه از10 میلیون نفر به 15 میلیون نفر برسد (حسن پور وهمکاران،2006).

    تمام اشکال سرطان علت 9 درصد از مرگ و میر را در سراسر جهان تشکیل می دهند (فرانکن،1389). ویژگی های سرطان شامل خستگی، مشکلات روحی، روانی، انکار بیماری، اختلال در تصویر ذهنی به دلیل تغییر در عملکرد اعضای بدن و طول مدت بیماری می باشد.

    سرطان در ایران سومین علت مرگ ومیر است. در این میان ;سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان در زنان می باشد و علت اساسی مرگ زنان در سنین 35-45 سال است(هاوست وهمکاران،2009).

    علی رغم پیشرفت در تشخیص ودرمان سرطان پستان؛ این بیماری هنوز شایع ترین بدخیمی و دومین علت مرگ بر اثر سطان در زنان  است(جرآلدی[10] و همکاران،2001). اگر چه علت سرطان را جهش های متعدد سلولی دانسته اند، اما بیشترین جهش در نتیجه ی تعاملات با محیط است و از این رو بیشتر از نیمی از آن ها قابل پیشگیری است(هاوست و همکاران،2009)

    (رینارت، لیبرت، جان[11])در یک مطالعه  مروری به این نتیجه رسیدند که عوامل بیرونی مانند استرس افسردگی و حمایت اجتماعی تاثیر معناداری بر مولفه های سیستم ایمنی دارد که شروع یا دوره بیماری سرطان را تحت تاثیر قرار می دهد، ارنظر آتها رابطه  عوامل روانشناختی و سرطان بسیار پیچیده  وشامل چندین سیستم بیولوژیک روانشناختی و اجتماعی با هم می باشد در کنار یافته ارزنده نوروبیولوژی و نوروبیوشیمی توجه به عوامل محیطی فرهنگی جنبه های بین فردی  از لحاظ رفتاری شناختی و عاطفی کاملاً احساس می شود.

    رابطه­ی تنگاتنگی میان حالات روانشناختی وسرطان وجوددارد. بطوری که طبق تحقیقات جدید، استرس از مهمترین عامل­های بروز سرطان در انسان شناخته شده است. فشارهای روانی، نگرانی و استرس با تحت تاثیر قرار دادن سیستم ایمنی بدن زمینه بروز سرطان را در انسان تشدید می‌کند. هر انسانی در طول زندگی خود استرس را تجربه می کند و چنین به نظر می رسد که این امر جزء لاینفک زندگی می باشد و نمی توان از آن دوری کرد. استرس یک پاسخ فیزیولوژیک به استرسور های بیولوژیک (ترمای جراحی و عفونت) و استرسورهای روانی مانند نگرانی و ترس و تنش­های اجتماعی می باشد. (فرانکن، 1389).

    استرس ادراک شده به ادراک وتفسیر کلی فرد از تاثیر پذیری در برابر استرس زاها اشاره دارد. افراد متفاوت یک عامل استرس زای مشابه را به شکل های متفاوتی ادراک و تفسیر می کنند، عوامل مختلفی می­تواند در شکل گیری استرس ادراک شده و تفسیری که فرد از میزان استرس دارد نقش داشته باشد(قراءِ زیبائی،1391). در واقع افراد مبتلا به سرطان سینه استرس بالای دارند. همچنین این افراد علاوه بر استرس، دارای نگرانی نیز هستند. از دیدگاه شناختی نگرانی به زنجیره­ای از افکار و تصاویر ذهنی گفته می­شود که درون مایه­ی عاطفی منفی و تا حدی غیر قابل کنترل دارد. برخی روانشناسان نیز نگرانی را نوعی پاسخ هیجانی اجتنابی می­دانند که در کوتاه مدت موجب کاهش پریشانی هیجان، بدست آوردن کنترل و جلوگیری از آشکار شدن هیجانهای منفی شدیدتر می شود(پیرزاده وپورناصح،1383).

    اما برخلاف این کارکرد محافظتی، زمانی که افراد دچار مشکلات مزمن مانند بیماری سرطان باشند، نگرانی می توانند در طولانی مدت موجب کاهش راههای مقابله ای و افزایش اضطراب، افسردگی و دیگر مشکلات روانی شده و به طبع آن موجب افزایش مشکلات بیماران مزمن مانند سرطان گردد(پیرزاده وپور ناصح،1383).

    در پژوهشی که با هدف بررسی ارتباط میان سرطان پستان با استرس­های زندگی و شخصیت افراد به عنوان یک آغاز کننده در بروز این سرطان انجام شد،نشان دادند که شمار رویدادهای پرخطر (استرس زا و نگران کننده) در گروه بیماران مبتلا به سرطان سینه به طور معنی داری از گروه سالم بیشتر بود (005/0>p) و این میزان 4/2 برابر افراد سالم بوده است.  همچنین شدت این رویداد ها نیز در گروه بیمار به طور معنی داری از گروه سالم بیشتر بود (001/0>p) (حداد وهمکاران،1389).

    بنابراین  بین حوادث زندگی، حوادث پرخطر زندگی و شدت هر یک از آنها با بروز سرطان پستان ارتباط وجود دارد. همچنین افراد مبتلا به سرطان سبب ماهیت بیماری خود ارتباط کمی با اطرافیان و آشنایان داشته و این عامل می­تواند سبب احساس تنهایی در آنان شود. در واقع احساس تنهایی را می توان نارسایی و ضعف محسوس در روابط بین فردی دانست که به عنوان تفاوت مابین سطح مطلوب و سطح موجود روابط اجتماعی افراد تعریف کرد و هرچه این تفاوت بیشتر باشد احساس تنهایی بیشتر است (هیمن[12] وهمکاران،2008).

     

    1-Peled

    2- Falagas

    [3]- Badger

    [4]- Singh

    [5] - Sherman

    [6] - Petersen

    [7] - Siegel

    [8] - Preetha

    [9] - Howlett

    [10] - Giraldi

    [11] - Reynart, libret, janne

    [12] - Heiman

  • فهرست و منابع پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی

    فهرست:

    چکیده.......................................................................................................................... 1

    فصل اول: کلیات

    مقدمه........................................................................................................................... 3

    ضرورت و اهمیت پژوهش............................................................................................ 4

    بیان مسئله..................................................................................................................... 5

    اهداف پژوهش............................................................................................................. 7

    اهداف کلی................................................................................................................... 7

    اهداف اختصاصی.......................................................................................................... 7

    فرضیه ها...................................................................................................................... 8

    تعریف نظری و عملیاتی متغیرها..................................................................................... 8

    استرس ادراک شده........................................................................................................ 8

    نگرانی.......................................................................................................................... 8

    تنهایی.......................................................................................................................... 8

    فصل دوم: مبانی نظری و پیشینه تحقیق

    مقدمه........................................................................................................................... 11

    مطالعات اولیه درقرن بیستم............................................................................................ 13

    رویکردها تحقیقات مدرن............................................................................................... 14

    سرطان......................................................................................................................... 16

    اپیدمیولوژی.................................................................................................................. 17

    علل............................................................................................................................. 17

    عوامل وراثتی................................................................................................................ 18

    رژیم غذایی.................................................................................................................. 19

    مصرف هورمون............................................................................................................. 19

    سابقه سرطان اولیه......................................................................................................... 20

    پرتوتابی....................................................................................................................... 20

    فاکتورهای موثر در سیر بیماری....................................................................................... 20

    انواع سرطان.................................................................................................................. 21

    تقسیم بندی سرطان پستان.............................................................................................. 21

    مرحله‌بندى سرطان پستان............................................................................................... 21

    مراحل مختلف سرطان پستان.......................................................................................... 22

    روش‌هاى درمانى.......................................................................................................... 22

    استرس چیست؟............................................................................................................ 22

    نشانه های استرس را می توان به چهار بعد تقسیم بندی کرد.............................................. 23

    استرس......................................................................................................................... 25    

    تعریف استرس.............................................................................................................. 25

    مباحث تئوری مطرح شده در خصوص فرآیند استرس...................................................... 27

    مدل های عمومی استرس............................................................................................... 28

    مدل محرک گرا............................................................................................................. 28

    مدل پاسخ گرا............................................................................................................... 29

    مدل تبادلی................................................................................................................... 30

    علتهای استرس.............................................................................................................. 30

    دگرگونیهای زندگی....................................................................................................... 30

    استرس های بلند مدت................................................................................................... 31

    گرفتاریهای زندگی........................................................................................................ 32

    ناکامی.......................................................................................................................... 32

    تعارض........................................................................................................................ 33

    انواع فشار روانی........................................................................................................... 34

    مولفه ها استرس............................................................................................................ 34

    مولفه های شناختی استرس............................................................................................. 35

    روش های پیشگیری ازایجاد استرس............................................................................... 35

    هدف های کوتاه مدت................................................................................................... 36

    هدف­های دراز مدت...................................................................................................... 37

    هدف نهایی.................................................................................................................. 38

    رابطه ی استرس و بیماری.............................................................................................. 38

    نگرانی.......................................................................................................................... 39

    ویژگی اصلی نگرانی..................................................................................................... 40

    انواع نگرانی.................................................................................................................. 41

    علل نگرانی................................................................................................................... 41

    ویژگی های شخصیتی افراد نگران................................................................................... 41

    حوزه های نگرانی.......................................................................................................... 42

    تحول نگرانی در کودکان................................................................................................ 42

    نگرانی مرضی............................................................................................................... 42

    آثار جسمانی نگرانی...................................................................................................... 43

    رابطه نگرانی با سازگاری................................................................................................ 43

    انواع فرایندهای مقابله با ادراک تهدید.............................................................................. 43

    جنسیت و نگرانی.......................................................................................................... 43

    مدل های نگرانی........................................................................................................... 43

    نظریه برکوک................................................................................................................ 43

    نظریه تالیس و آیزیک.................................................................................................... 44

    عوامل تعیین کننده ارزش تهدید از دیدگاه تالیس و آیزیک................................................ 44

    سه مرحله ی نگرانی در نظریه تالیس و آیزیک................................................................. 44

    مدل بارلو...................................................................................................................... 45

    مدل فراشناختی نگرانی.................................................................................................. 45

    مدل اجتناب از نگرانی................................................................................................... 47

    مقابله با نگرانی............................................................................................................. 48

    احساس تنهایی............................................................................................................. 49

    انواع تنهایی.................................................................................................................. 52

    نظریه های تنهایی.......................................................................................................... 52

    چه کسانی تنها هستند؟.................................................................................................. 54

    درمان تنهایی................................................................................................................. 54

    سرطان وعوامل روانشناختی............................................................................................ 54

    پیشینه تحقیق در مورد استرس ادراک شده و سرطان پستان................................................ 56

    نگرانی.......................................................................................................................... 61

    تنهایی.......................................................................................................................... 64

    فصل سوم: روش پژوهش

    روش کار..................................................................................................................... 70

    الف -روش پژوهش...................................................................................................... 70

    ب -روش گرد آوری اطلاعات...................................................................................... 70

    ج - ابزار گرد آوری اطلاعات........................................................................................ 70

    د - روش تجزیه و تحلیل اطلاعات................................................................................ 72

    فصل چهارم: تجزیه و تحلیل و بیان نتایج حاصل

    مقدمه........................................................................................................................... 74

    الف) ویژگی های جمعیت شناختی................................................................................. 74

    ب) یافته های توصیفی.................................................................................................. 75

    ج) آمار استنباطی........................................................................................................... 76

    فصل پنجم: بحث و تفسیر و نتیجه‌گیری و جمع‌بندی

    بحث و نتیجه‌گیری........................................................................................................ 82

    جمع بندی نتایج پژوهش............................................................................................... 85

    محدودیت‌های پژوهش ................................................................................................ 85

    پیشنهادهای پژوهش ..................................................................................................... 85

    پیشنهاد کاربردی پژوهش............................................................................................... 86

    ضمائم.......................................................................................................................... 87

    چکیده انگلیسی............................................................................................................. 88

     

    .

    منبع:

    ندارد.

پروپوزال در مورد پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی , گزارش سمینار در مورد پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی , تز دکترا در مورد پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی , رساله در مورد پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی , پایان نامه در مورد پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی , تحقیق در مورد پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی , مقاله در مورد پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی , پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی , تحقیق دانشجویی در مورد پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی , مقاله دانشجویی در مورد پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی , پروژه دانشجویی درباره پایان نامه مقایسه استرس ادراک شده نگرانی و تنهایی در مبتلایان سرطان پستان و افراد عادی
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت