پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان

تعداد صفحات: 141 فرمت فایل: word کد فایل: 106
سال: 1386 مقطع: مشخص نشده دسته بندی: ادبیات فارسی
قیمت قدیم:۳۳,۶۰۰ تومان
قیمت: ۲۸,۰۰۰ تومان
دانلود مقاله
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان

    پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد (M.A)

    گرایش : تاریخ ایران اسلامی

     

    چکیده:

    در دوره سلجوقی، مردم ساری که از ستیزه های حاکم وقت ساری به تنگ آمده بودند به شاهزادگان محلی باوندی دل بستند . از این رو ساری به دست شهریار حسام الدوله باوندی که در بخش جنوبی ساری (پریم) حکومت داشت آزاد شد. مرکز حکومت باوندیان از پریم به ساری منتقل شد.

    باوندیان در این مرحله از حکومت خود در ساری به سلسله اسپهبدیه شهرت یافتند . نسل دوم شاهان باوندی توانستند صد و چهل سال حکومت کنند. این دوره ی حکومت آنان مقارن با حکومت های سلجوقی و خوارزمشاهی بود. آنها غالباً به صورت دست نشانده و در مواقعی هم کاملاً مستقل عمل می کردند و درگیری های منطقه ای نیز در طبرستان (مازندران) داشتند.

    شهر ساری به سالهای 568 و 578 ﻫ.ق به دفعات مورد حمله ی موید آی ابه و سلطان تکش خوارزمشاه قرار گرفت که این حملات کشتار و ویرانی بسیار به بار آورد.

    پس از قتل اسپهبد رستم شاه غازی دوم شمس الملوک وفات ( 606 ﻫ.ق) بدست ابوالرضا حسین مامطیری، این سلسله پس از 140 سال منقرض شد و سلطان محمد خوارزمشاه به سادگی مازندران را تسخیر کرد. تا مقارن حمله مغول مازندران تحت سیطره ی خوارزمشاهیان اداره می شد که در این زمان پناه گرفتن سلطان محمد خوارزمشاه به مازندران باعث یورش مغولان به این منطقه شد و مازندران به مخروبه ای تبدیل شد و ساری هم محل آمد و شد مغولان گردید تا اینکه در سال 635 ﻫ.ق اسپهبد اردشیر پسر شهریار کینخوار، قیام کرد و ممالک مازندران را تصرف کرد و سومین و آخرین شاخه باوندی را تأسیس کرد. او به خاطر آن که ساری در معرض یورش مغولان بود، مرکز حکومتی خود را به آمل منتقل کرد. این شاخه، با قتل فخرالدوله حسن بدست کیا افراسیاب چلاوی در سال 750 ﻫ.ق پایان یافت و سپس برای مدت کوتاهی خاندان کیاهای جلالی در ساری و پیرامون آن حکومت کردند که در جنگ با مرعشیان شکست خوردند و ساری به تصرف مرعشیان در آمد . بدین ترتیب حکومت سادات مرعشی در طبرستان شکل گرفت.

    در این پژوهش علاوه بر موضوعات سیاسی به موضوعات اجتماعی و فرهنگی نیز اشاره شده است.

    نژاد مردم ساری، از طایفه تپوری و خط و زبان آنان طبری است که از جمله زبانهای کهن ایرانی (فارسی) می باشد ، مذهب مردم و پادشاهان باوندی ساری، شیعه بوده . مشاهیر و دانشمندان آنان نسبت به دوره های قبلی از شهرت و اعتبار برخوردار بودند. در این دوره آثار و بناهای تاریخی چندانی وجود ندارد، اطلاعاتی که ما از بناهای این دوره در دست داریم مطالبی است که ابن اسفندیار در کتاب خود به آن اشاره کرده است .

    واژگان کلیدی : طبرستان مازندران ساری باوندیان اسپهبدیه .

     

    مقدمه:

    شناخت و بررسی تاریخ بومی و محلی، از موضوعات مهم و قابل بحث درتاریخ می باشد. پژوهش های علمی در مورد تاریخ و تمدن محلی نقش به سزایی در شناخت تاریخ هر ملتی دارد. یکی از نقاط مهم و معروف ایران، سرزمین مازندران (طبرستان) است. مازندران (طبرستان) به عنوان یکی از ایالات شمالی فلات ایران همواره از جهات مختلف نقش مهمی در تاریخ و تمدن این مرز و بوم داشته است از جمله : جنگاوری، اقتصاد، مذهب، علم و دانش و .....

    مازندران که قبل از هجوم مغولان به طبرستان معروف بود، از شرق به تمیشه و از غرب به روستای ملاط (سرحد بین گیلان و مازندران) محدود بوده و در آن شهرهای معروفی بوجود آمد که شهر ساری (سارویه) یکی از شهرهای مهم و تاریخی آن در طول تاریخ بوده است.

    شهر ساری در قرن پنجم و ششم هجری مقر حکمرانی باوندیان اسپهبدیه، نقش مهمی را در جریان های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایفا می کرد. شهر ساری و مهمتر از آن منطقه مازندران (طبرستان) به جهت قرار گرفتن در نقطه ثقل منطقه شمالی ایران همیشه مورد توجه دولتمردان و حکومت های مختلف به شمار می رفت و در بسیاری از زمان ها مقر حکومتی و دارالملک مازندران نیز بود.

    لذا دانستن تاریخ و جغرافیای این شهر می تواند کمک مؤثری به شناخت بیشتر و درک عمیق تر از تاریخ و فرهنگ منطقه مازندران و به طور عام، تاریخ و تمدن سرزمین ایران داشته باشد. زیرا که تاریخ و فرهنگ ساری و مازندران جدا از تاریخ و فرهنگ ایران نمی باشد.

    فصل اول:

    کلیات

    بیان مسأله:

    مازندران (طبرستان) به عنوان یکی از ایالات شمالی ایران، همواره مورد توجه پادشاهان سلجوقی و خوارزمشاهی بوده و برای آنها اهمیت فراوانی داشته است، زیرا از این طریق می توانستند بر راه عبور خراسان به عراق اشراف داشته باشند و این عامل باعث شده بود که شهرهای طبرستان از جمله ساری- که در این مسیر بود- دارای اهمیت باشد. ساری به عنوان یکی از شهرهای قدیمی و تاریخی مازندران (طبرستان) در این دوران مقر حکومتی باوندیان اسپهبدیه بود و خود باوندیان هم به خاطر تنوع حوادث مهم سیاسی در آن ایام- که دوران فروپاشی سلجوقیان و ظهور خوارزمشاهیان بود- به صورت جزئی از جریان های مهم سیاسی درآمده بودند . بنابراین ، پژوهش در مورد وضعیت داخلی حکومت باوندیان اسپهبدیه ، چگونگی روابط آنها با حکومت های همجوارترک و درگیری های منطقه ای میان دولت ها و نیز بررسی اوضاع فرهنگی و اجتماعی ساری در این دوران می تواند باعث شناخت بیشتر و درک بهتری از تاریخ و فرهنگ تمدن مازندران شود . این نوشته بر آن است تا با مراجعه به منابع موجود و تحلیل و بررسی اطلاعات به دست آمده به پرسش های مطرح در باره این موضوع پاسخ گوید .

     

    سؤال های پژوهش:

    سؤال های پژوهشی که در این تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفته است عبارتنداز:

    1- روابط اسپهبدان باوندی با دولت های سلجوقی و خوارزمشاهی چگونه بود؟

    2- وضعیت ساری و مازندران در دوره مغول چگونه بود؟

    3- چرا در دوره کینخواریه- در زمان ملک حسام الدوله اردشیر باوندی- مرکزیت مازندران از ساری به آمل منتقل شد؟

    4- وضعیت اجتماعی و فرهنگی ساری در این دوران چگونه بود؟

     

    فرضیه ها :

    1- اسپهبدان باوندی ، اغلب دست نشانده دولت های سلجوقی و خوارزمشاهی بودند . اما در مقاطعی به عنوان یک دولت مستقل عمل می کردند .

    2 با پناه گرفتن سلطان محمد خوارزمشاه به مازندران، این منطقه مورد یورش مغولان قرار گرفت و ساری به دلیل آمد و شد مغولان به مخروبه ای تبدیل شد.

    3- چون ساری در معرض یورش مغولان بود ، مقر حکومتی مازندران ، به آمل انتقال یافت . .

    4- با توجه به تحولات سیاسی در مازندران دوره مورد بحث و اختلافات بین حکومت های محلی، وضعیت اجتماعی و فرهنگی مازندران این دوره نسبت به دوره قبل رشد نسبی داشته است.

     

    تعریف واژگان:

    1- طبرستان: تا قرن هفتم هجری قسمت هایی از مازندران و گیلان کنونی شامل دشت و کوه و دریا بود که از ناحیه دیلمان تا مرز تمیشه وسعت داشت و این قسمت را طبرستان می گفتند. ابن اسفندیار حدود طبرستان را از شرق به غرب از دینار جاری تا به ملاط (مرز بین گیلان و مازندران در غرب رامسر فعلی) دانسته است. ظاهراً از قرن هفتم هجری ، بعد از حمله مغولان کلمه مازندران جانشین طبرستان شد.

    2- مازندران: ابن اسفندیار مازندران را منسوب به ماز دانسته است، به سبب آن که ماز نام کوهی است که از گیلان شروع شده و به لار و قصران ختم می شود. قدمت تاریخی آن به زمان قبل از ورود آریایی ها و زمان مهاجرت اقوام تپور و آمارد به این منطقه بر می گردد. این منطقه قبل از حمله ی مغو لان به نام تپورستان و طبرستان معروف بود و بعد از این بیشتر به نام مازندران شهرت یافت.

    3- ساری: شهرستان ساری یکی از شهرستان های استان مازندران و مرکز آن می باشد. این شهرستان 3923 کیلومتر مربع وسعت دارد . این شهرستان در بسیاری از زمان ها مقر حکومتی طاهریان، باوندیان اسپهبدیه و مرعشیان و در دوره های بعد مرکز ایالت مازندران بوده است. در لغت به نقل از مؤلف کتاب پژوهشی در زمینه های نام های باستانی ماندران ، این واژه را به صورت          ( سری آریه ) و به معنی سروری کردن و آسایشگاه ( آسودن گاه ) و محل استقرار و آرامش آریاها آورده است . در مآخذ و منابع اسلامی نام ساری به صورت ساریه آمده است . که فرخان اسپهبد طبرستان در اواخر قرن اول هجری ، به یکی از بزرگان درباری خود به نام « باو » فرمان داد که شهر ساری را در محل ده « وهر » بنا کند و او شهری را که « باو » ساخته بود ، به نام پسر خود سارویه نامید . 

    4- باوندیان: نام سلسله ای از امیران محلی مازندران ، منسوب به باوندی شاپوراست که  احتمالاً از نوادگان قباد ، شاه ساسانی ، که میان سال های 45- 750 ه . ق /665- 1349م به نام اسپهبدان یا شاهان مازندران حکومت کرده اند . اینان در سه دوره ی حکومتی به نام کیوسیه ، اسپهبدیه یا ملوک جبال، کینخواریه- بر بخش هایی از مازندران و گیلان حکم رانده اند . .

    5- اسپهبدیه: شاخه دوم از دودمان باوندی بود که به غیر از طبرستان بر گیلان ، ری و قومس نیز فرمانروایی داشتند و غالباً دست نشانده سلاجقه و بعداً هم تبعیت خوارزمشاهیان را پذیرفتند. مؤسس این سلسله حسام الدوله شهریار بن قارن بود که در سال 466 هجری امارت یافت و آخرین فرد این سلسله شمس الملوک رستم بود که در سال 607 هجری کشته شد و متصرفات آن ضمیمه قلمرو سلطان محمد خوارزمشاه گردید و مرکز فرمانروایی این شاخه شهر ساری بود.

     

     

    اهمیت تحقیق:

    ساری در بیشتر دوره های تاریخی ایران به عنوان یکی از شهرهای مهم مازندران و دارالملک آن، بوده است. از زمان پادشاهان ایرانی نژاد باوندی مقر حکومتی از ناحیه پریم (در جنوب ساری) به شهر ساری منتقل شد. این شهر به عنوان پایتخت حکومتی باوندیان اسپهبدیه نقش مهمی را در جریان های سیاسی منطقه طبرستان و حکومت های همجوار ایفا کرد. اهمیتی که طبرستان به خاطر قرارگرفتن در مسیر خراسان برای حکومت های سلجوقی و خوارزمشاهی داشت، ساری و دیگر شهرهای طبرستان را به عنوان نقاط تأثیر گذار درآورده بود، لذا پرداختن به تاریخ و جغرافیای تاریخی این شهر و شناخت تاریخ و فرهنگ آن می تواند در شناخت بیشتر و درک عمیق تر تاریخ و فرهنگ مازندران و به گونه عام ایران تأثیر داشته باشد.

    محدودیت ها و مشکلات تحقیق :

    در مورد منابع کتابخانه ای تواریخ محلی محدودیت های فراوانی وجود دارد و دسترسی به این اندک نیز بسیار دشوار است . این محدودیت و کمبود منابع در زمینه اوضاع اجتماعی و فرهنگی این دوره دیده می شود که باید نواقص موجود در تحقیقات و اطلاعات و داده ها را به این همه اضافه کرد . پراکندگی اطلاعات در کتاب های متعدد کار گردآوری موارد لازم را بسیار مشکل می نمود .

     

     

    روش تحقیق:

    در این پژوهش با استفاده از روش کتابخانه ای و استخراج مطالب از متون و منابع مربوط ، به مقایسه و تحلیل و توصیف داده ها پرداخته ام و در ضمن سعی کرده ام که به تحقیق میدانی نیز توجه نمایم .

    در این پژوهش با رجوع به منابع و متون تاریخی به فیش برداری از آنها پرداخته ، سپس به تصفیه و پالایش و موضوع بندی و در پایان با تجزیه و تحلیل و جمع بندی مطالب ، شروع به نگارش متن کرده ام  .

    پیشینه تحقیق:

    پرداختن به تاریخ و جغرافیای تاریخی ساری به عنوان دارالملک مازندران در طی دوره های سلجوقی و خوارزمشاهی مهم است و می تواند در غنای تواریخ محلی ایران نقش به سزایی داشته باشد . دردوره های مختلف ، پژوهش های گوناگونی در مورد تاریخ و جغرافیای تاریخی مازندران و شهرهای آن انجام شده است که از جمله آن ها در دوره اخیر می توان به کتاب های تاریخ تبرستان اثر اردشیر برزگر تاریخ مازندران اثر اسماعیل مهجوری جغرافیای تاریخی و اقتصادی مازندران اثر عباس شایان اشاره کرد که از مطالب موجود در این کتاب ها می توان به اطلاعات مفیدی          در باره ی تاریخ و جغرافیای تاریخی ساری به دست آورد . اما در باره ی ، بررسی تحولات سیاسی اجتماعی و فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا مرعشیان ، تاکنون تحقیق جامعی صورت نگرفته است.

     

    قلمروتحقیق :

    تاریخ ساری جزئی از تاریخ مازندران است و جدا کردن تاریخ ساری و مازندران امری مشکل می نماید . پایان نامه حاضر از سقوط آل زیار در طبرستان آغاز می شود و به وقایع و حوادث مهم تا روی کارآمدن مرعشیان در ساری و طبرستان می پردازد . علاوه بر وقایع سیاسی به جغرافیای تاریخی ساری و شناخت اوضاع اجتماعی ، نژاد و قومیت ، مذهب ، مشاهیر و آثار و بناهای تاریخی نیز توجه شده است . در این پایان نامه تلاش شده علاوه بر ذکر تاریخ ساری ، به اوضاع مازندران و تا حدودی سرزمین های همجوار نیز توجه شود .

     

     

    بررسی منابع:

    تاریخ طبرستان: این کتاب اثر بهاءالدین محمد بن حسین بن اسفندیار کاتب است. وی از مردم شهرآمل و نخستین نویسنده تاریخ طبرستان در دوره اسلامی است. و امروزه می توان او را «پدر تاریخ طبرستان» نامید.

    ابن اسفندیار در نگارش کتاب خود از منابع گوناگونی بهره برده که متأسفانه شماری از آنها چون عقد سحر و قلائدالدور و باوند نامه نشانی به دست نیامده است. هر چند این کتاب در اوایل قرن هفتم نگاشته شده ، قدیمی ترین منبعی است که ما در باره ی طبرستان در اختیار داریم .

    ابن اسفندیار این کتاب را بر اساس تاریخ یزدادی که با عربی نوشته شده بود تألیف کرده است. تاریخ طبرستان بر چهار قسمت تقسیم می شود:

    قسم اول از ابتدای بنیاد طبرستان و در چهار باب است: باب اول در ترجمه سخن ابن المقفع – باب دوم در ابتدای بنیاد طبرستان و بنیاد عمارت شهرها از جمله ساری است- باب سوم در خصایص و عجایب طبرستان- باب چهارم در ذکر ملوک و اکابر و زهاد و کتاب و اطبا و اهل نجوم و حکما و شعرا است.

     

    Abstract:

    . Sari people in the period of Seljuk tired from cruelty of their ruler , they a sked  the local prince of Bavandid for help , hence Sari was libeated byShahriyar Hesamoddole Bavandid Who was the ruler of prim in the south of the Sari. He transfer his capital to Sari , After that Bavandid named to Espahbadid dynasty . Second generation of Bavandid ruled 140 year in Sari that was coincide with  dynasty of seljuk and khawrazmid .They usually  were satellite state and sometimes wer completely independent  , also they have reginal fighting in tabarestan . ( mazandaran ) .  Ayabe and Sultan Takesh Khawrazmid repeatedly attaked Sari in the year 518 and 568 A. H . and it cause a lot of ruin in the region .

     Espahbodid Rostam shah Ghazi Dovvom Shamsolmolok         ( Died  606 . A.H )  who was last ruler of this dynasty , was killed by Abol Reza Hosein Mamotiri . Therefor , this family  became over thrown . Mazandaran was easily captured by Sulton Mohammad khawrazmid , They reigned in Mazandaran until Mogul tribe atteked there . Sultan Mohammad khawrazmid seek refuge Mazandaran that cause Mogul tribe rush to this region and ruin There . Sari became a place for Mogul tribe transportation untill Espahbadid Ardeshir who was Shahriyar Kinkhar’s  son uprised in the year 635 A.H. and he occupiedMazandaran’s lands. He foundated third branch of Bavandid .That it was last generation of this dynasty . He transferd his capital to Amol because it was  in danger of Mogul's attaks . Fakhroddole hasan was last ruler of this dynasty who was killed by Kiya Afrasyab Chelavi in the year 150 A.H ,  then the family of Kiya Jalaly reigned in Sari and it’s suburb for a short time so that  . Marashid defeat them and they occupied Sari thus the period of Sadat Marashi dynasty reign began in tabarestan .

     At this reseach , we have a brief explaine of political , cultural and social condition in Mazandaran .

    Mazandaran people's  were the the race of Teapory and their character and languge is Tabari . This languge is one of the ancient persion languge in Iran .  

    Bavandi's ruler and sari people's religion was Shiite . Their famous figures and reputable than previous period . There arenot many history building and relict from this period. The source of in formation are from Ebn  Esfandiar's book .

    Keywords: Mazandran, Tabarestan , Bavandid, Sari, Espahbadid . 

  • فهرست و منابع پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان

    فهرست:

    چکیده ..........................................................................................................................

    مقدمه ...........................................................................................................................

    فصل اول: کلیات..........................................................................................................

    1-1بیان مسأله .............................................................................................................

    1-2سؤال های پژوهش ..............................................................................................

     1-3 فرضیه ..................................................................................................................

    1-4 تعریف واژگان .......................................................................................................

    1-5 اهمیت تحقیق........................................................................................................

    1-6 محدودیت و مشکلات تحقیق ..............................................................................

    1-7 روش تحقیق .........................................................................................................

    1-8 پیشینه تحقیق .......................................................................................................

    1-9 قلمرو تحقیق .......................................................................................................

    1-10 بررسی منابع ......................................................................................................

    فصل دوم: جغرافیای تاریخی ساری ........................................................................

    2-1- جغرافیای تاریخی مازندران .............................................................................

    2-1-1- وجه تسمیه طبرستان ...................................................................................

    2-1-2- وجه تسمیه مازندران ....................................................................................

    2-2- جغرافیای طبیعی ساری ....................................................................................

    2-3- وجه تسمیه ساری ............................................................................................

    2-4- ساری از دیدگاه کتب پیشینیان ........................................................................

    2-4-1- ساری در دوران پیش از اسلام ....................................................................

    2-4- 2- ساری در دوره اسلامی ..............................................................................

    2-5- ساری از دیدگاه سیاحان و جهانگردان ..............................................................

    فصل سوم: اوضاع سیاسی ساری از سقوط آل زیار تا دوره ی مرگ اسپهبد علی علاءالدوله 

    3-1- پیشینه تاریخی ساری ........................................................................................     

    -2- ساری در عهد سلجوقیان .....................................................................................

    3-3- پادشاهی اسپهبدان باوندی در ساری (نوبت دوم از سال 466- 606 ﻫ ق).......         

    3- 3- 1- اسپهبد شهریار چهارم حسام الدوله نخست باوند - ( 466- 503 ﻫ ق / 1073م - 1109م)           .....................................................................................................................

    3-3-1-1- نبرد سلجوقیان در ساری (جنگ مذهبی آمل و ساری) ......................

    3-3-1-2- اسپهبد قارن سوم نجم الدوله باوند (503- 509 ﻫ ق) .........................          

    3-3-1-3- اسپهبد رستم دوم فخرالملوک باوند (509- 511 ﻫ ق/ 1115م- 1117م)

    3-3-1-4- اسپهبد علی علاءالدوله (یکم) باوند (511- 536 ﻫ ق) ..........................

    3-3-1-5- بازگشت اسپهبد علاءالدوله علی باوندی به طبرستان .............................

    3-3-1-6- روابط سلطان محمود سلجوقی با اسپهبد علی علاءالدوله .......................

    3-3-1-7- روابط سلطان سنجر سلجوقی با اسپهبد علی علاءالدوله باوندی .............

    3-3-1-8- مرگ اسپهبد علی علاءالدوله (536 ﻫ ق) .................................................

    4 1 فصل چهارم اوضاع سیاسی ساری از دوره اسپهبد رستم سوم شاه غازی نصیرالدوله باوند تا

    ظهور مرعشیان  ..............................................................................................................               

    4-1-1 اسپهبد رستم سوم شاه غازی (یکم) نصیرالدویه (یکم) باوند (536- 558 ﻫ ق)

    4-1 – 2 - جدال شاه غازی با مرداویج (تاج الملوک).................................................  

    4-1 3- جدال شاه غازی با اسماعیلیان ......................................................................

    4 1 4- جنگ شاه غازی با ترکمانان غز .................................................................  

    4 1 – 5 جدال شاه غازی با کیکاووس و فخرالدوله (553 ﻫ ق)............................

    4 1 6  جدال شاه غازی با سلطان محمود سلجوقی ...........................................   

    4 1 7  مرگ شاه غازی (558 ﻫ ق)          ...................................................................   

    4 2  اسپهبد حسن یکم شرف الملوک (یکم) علاءالدوله دوم (558- 568 ﻫ ق)

    4 2 1  شورش مردم لاریجان علیه باحرب (563 ﻫ ق)        ........................................

    4 2 2 پناه گرفتن سلطان شاه خوارزمی به طبرستان (568 ﻫ ق ) ........................         

    4 2 -3- آمدن مؤیدآی ابه به طبرستان (568 ﻫ ق ) .................................................

    4 3  اسپهبد اردشیر یکم حسام الدوله دوم باوند (568- 602 ﻫ ق) .....................          

    4 3 1 جدال اسپهبد اردشیر حسام الدوله با مؤید آی ابه (568 ﻫ ق) .................

    4 3 2- روابط اسپهبد اردشیر حسام الدوله با حکام خارج از طبرستان...................

    4 4  ساری در دوره ی خوارزمشاهیان، مغولان          ......................................................

    4-4-1- ساری در جنگ با خوارزمشاه و سقوط آن ....................................................

    4-4-2- مرگ اسپهبد اردشیر حسام الدوله (602 ﻫ ق) ...............................................

    34-4-3- اسپهبد رستم چهارم شاه غازی دوم شمس الملوک (یکم) باوند (602 ﻫ ق- 606 ﻫ ق/1205م- 1209م) .....................................................................................          

    4-4-4- مغولان در مازندران و ساری ....................................................................

    4- 5- ساری در دوران سلسله کینخواریه (باوندیان دوره ی سوم) ........................

      فصل پنجم : اوضاع اجتماعی و فرهنگی ساری          ...................................................

    5-1- نژاد و قومیت ..................................................................................................

    5-2- خط و زبان ....................................................................................................  

    5-3- مذهب ...........................................................................................................

    5-4- طبقات اجتماعی مردم طبرستان و ساری .......................................................         

    5-5- مشاهیر ساری.................................................................................................

    5-5-1- شیخ شهر آشوب ......................................................................................

    5-5-2- ابن شهر آشوب         ...........................................................................................

    5-5-3- شیخ احمد طبرسی ...................................................................................

    5 5 4 شیخ علی طبرسی ................................................................................                 

    5-5-5- سید ابوالفضل حسینی ساروی   ...............................................................

    . 5-5-6- سید شرف الدین المنچب بن الحسین ساروی .......................................

    5-5-7- گرد بازو ....................................................................................................

    5-5-8- تاج الملوک ...............................................................................................         

    5-6- آثار و بناهای تاریخی ....................................................................................        

    5-6-1- مسجد زنگو         ..........................................................................................    

    5-6-2- خانقاه         .......................................................................................................

    5-6-3- خانقاه و گنبد دلارام ..................................................................................         

    5-6-4- خانقاه و گنبد زاهده خاتون .......................................................................         

    5-6-5- قصر حسام الدوله اردشیر باوندی .............................................................         

    5-6-6 قصر اسپهبد حسام الدوله شهریار بن قارن ...............................................         

    5-6-7- گاو پوستی (مدرسه و دخمه اسپهبدان باوندی در ساری) .........................        

    5-6-8- قلعه توجی .................................................................................................

    5-6-9- برج رسکت ...............................................................................................         

    نتیجه گیری ...............................................................................................................      

    ضمایم          .......................................................................................................................

    فهرست منابع و مآخذ ..............................................................................................          

    .

    منبع:

    - آملی، اولیاء الله ، 1348، تاریخ رویان، تصحیح منوچهر ستوده، تهران، انتشارات فرهنگ ایران.

    2- ابن اثیر،عزالدین علی بن اثیر ، 1351، تاریخ کامل بزرگ اسلام و ایران، ترجمه ابوالقاسم حالت و عباس هاشمی، به اهتمام سادات ناصری، تصحیح مهیار خلیلی، تهران، 35 مجلد، چاپ دوم.انتشارات علمی و فرهنگی،

    3- ابن اسفندیار کاتب، بهاءالدین محمد بن حسین ،  1366، تاریخ طبرستان، به کوشش عباس اقبال، تهران، انتشارات پدیده خاور، 2 جلد، چ دوم.

    4- ابن حوقل، ابوالقاسم ، 1345، صوره الارض، ترجمه دکتر جعفر شعار، تهران، انتشارات بنیاد فرهنگ ایران.

    5- ابن خردادبه،ابوالقاسم عبیدالله بن عبدالله ، 1371، المسالک الممالک، ترجمه سعید خاکرند، تهران، نشر میراث ملل.

    6- ابن رسته، علی بن احمد ، 1365، اعلاق النفیسه، ترجمه و تعلیق دکتر حسین قره خانلو، تهران، مؤسسه انتشارات امیر کبیر.

    7- ابوالفدا، 1349، تقویم البلدان، ترجمه عبدالمحمد آیتی، تهران، نشر بنیاد فرهنگ ایران.

    8- اسلامی، حسین ، 1372، تاریخ دو هزار ساله ساری ، انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر.

    9- اصطخری، ابواسحق ابراهیم بن محمد ، 1347، مسالک الممالک، به کوشش ایرج افشار، تهران، مجموعه انتشارات موقوفات دکتر محمود افشار یزدی.

    10- اعتمادالسلطنه، محمدحسین خان ، 1373، التدوین فی احوال جبال الشروین (تاریخ سوادکوه)، به تصحیح و پژوهش مصطفی احمدزاده، چاپ اول ، تهران، انتشارات فکر روز.

    11- ...........................، 1376، تطبیق لغات جغرافیایی قدیم و جدید ایران، به تصحیح میر هاشم محدث، تهران، مؤسسه انتشارات امیر کبیر.

    12- ...........................، 1367، مرآت البلدان، با تصحیحات و حواشی و فهارس و به کوشش دکتر عبدالحسین نوایی و میر هاشم محدث، جلد 2  ، .تهران، نشر دانشگاه تهران.

    13- افندی اصفهانی، میرزا عبدالله ، 1401ه ق، ریاض العلما و حیا فی الفضلا، به اهتمام سید محمود مرعشی، جلد 5،چاپ سوم ، قم.

    14- اقبال آشتیانی، عباس، 1376، تاریخ مفصل ایران، به کوشش محمد دبیر سیاقی، چاپ هشتم، تهران، انتشارات خیام.

    15- ................... ....، 1376، تاریخ مغول و اوایل ایام تیموری، جلد 1 ، چاپ اول ، تهران، نشر نامک.

    16- الطهرانی، شیخ آقابزرگ ، 1972م، طبقات اعلام الشیعه، تحقیق علی نقی منزوی، ، جلد 2 ،بیروت، دارالکتاب العربی.

    17- انوشه، حسن، و دیگران، 1369،فرهنگ زندگی نامه ها،  جلد3 ، تهران، نشر فرهنگی رجا.

    18- بارتولد، واسیلی ولادیمیروویج ، 1358، تذکره جغرافیایی تاریخی ایران، ترجمه جمزه سردادور، تهران، بی نا.

    19- باسورث، کلیفود ادموند ، 1379، تاریخ ایران کمبریج‌ (از آمدن سلجوقیان تا فروپاشی دولت ایلخانان)، گردآورنده جی آبویل، مترجم حسن انوشه، جلد 5، چاپ سوم تهران، نشر امیر کبیر.

    20- برزگر، اردشیر، 1380، تاریخ تبرستان، تصحیح و پژوهش محمد شکری قومشی، جلد 1،2،3 ، چاپ اول ، تهران، نشر رسانش.

    21- بلاذری، احمد بن یحیی، 1354، فتوح البلدان (بخش مربوط به ایران)، ترجمه آذرتاش آذرنوش، تهران، بنیاد فرهنگ ایران.

    22- بوهلر، اکساندر، 1357،سفرنامه و جغرافیای گیلان و مازندران،  به کوشش محمد تقی پور و احمد جکتاهی لاهیجانی، چاپ چهارم ، گیل .

    23- بی نا، 1377، پیرامون مازندران، ساری، انتشارات استانداری مازندران.

    24- بی نا، 1340، حدود العالم من المشرق الی المغرب، به کوش دکتر منوچهر ستوده، تهران، چاپخانه دانشگاه تهران.

    25- بیهقی، خواجه ابوالفضل محمدحسین ، 1367، تاریخ بیهقی، مقدمه و توضیحات و تعلیقات و فهارس منوچهر دانش پژوه، جلد2، چاپ اول ، تهران، نشر هیرمند.  

    26- پازکی نژاد،ابراهیم و دیگران، 1384، سالنامه آماری استان مازندران، بی جا، نشر سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان مازندران.

    27- پرگاری، صالح و ترکمنی آذر، پروین ، 1378،تاریخ تحولات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایران در دوره صفاریان و علویان، چاپ اول ،  تهران، انتشارات علمی و فرهنگی.

    28- پیرنیا، حسن ، (مشیر الدوله)، 1385، تاریخ ایران باستان، چاپ سوم، تهران، مؤسسه انتشارات نگاه.

    29- تبریزی، محمد بن خلف متخلص به برهان ، 1380، فرهنگ فارسی برهان قاطع، چاپ اول ،           بی جا، انتشارات نیما.

    30- جوینی، عطاملک ، 1334، تاریخ جهان گشای جوینی، به سعی و اهتمام و تصحیح محمد بن عبدالوهاب قزوینی، جلد 2، تهران، مؤسسه مطبوعاتی نصر و کتابخانه صدر.

    31- حجازی کناری، سیدحسن ، 1372، پژوهشی در زمینه ی نام های باستانی مازندران، چاپ اول ،            بی جا، انتشارات روشنگران.

    32- حکیمیان،ابوالفتح ، 1368، علویان طبرستان، چاپ دوم ، تهران، انتشارات الهام.

    33- خواند میر، 1362، غیاث الدین بن همام الدین ، تاریخ حبیب السیر، با مقدمه جلال همایی، زیر نظر محمد دبیر سیاقی، جلد2 ، تهران، انتشارات خیام.

    34- خوانساری، محمد باقر ، 1356، روضات الجنات فی احوال العلما و السادات، ترجمه محمد باقر خراسانی، جلد1 ، بی جا، کتابفروشی اسلامی.

    35- دهخدا،علی اکبر، 1338، لغت نامه دهخدا، مجلد 8 و 12، تهران، مؤسسه لغت نامه دهخدا.

    36- رابینو، یانست لویی، 1383، مازندران و استرآباد، ترجمه غلامعلی وحید مازندرانی، چاپ چهارم ، تهران، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی.

    37- رازپوش، شنهاز، 1373، « باوندیان » ، دانشنامه جهان اسلام زیر نظر سید مصطفی میر سلیم، جزوه پنجم، چاپ اول ، تهران،.

    38- زرین کوب، عبدالحسین ، 1382، تاریخ مردم ایران، تهران، جلد2، چاپ هشتم ، تهران ، مؤسسه انتشارات امیر کبیر.

    39 زرین کوب ، عبدالحسین و جمعی از نویسندگان ، تاریخ ایران ( کمبریج ) ، ترجمه حسن انوشه ، جلد 4 ، تهران ، انتشارات مؤسسه امیرکبیر .

    40- ستوده، منوچهر، 1366، از آستارا تا استرآباد، جلد 3و 4، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.

    41- ..............، «مقدمه» کنزالاسرار امیر پازواری، گردآورنده برنهارد دارن، به امداد میرزا شفیع مازندرانی، چاپ آکادمی پطرزبورگ.

    42- سجادی، صادق ، 1369، «آل باوند «  دائره المعارف اسلامی زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، جلد 1، چاپ دوم ، تهران، مرکز دائره المعارف اسلامی.

    43- سعیدیان، عبدالحسین ، 1360، دایره المعارف سرزمین و مردم ایران (ذیل سرزمین و مردم مازندران)، تهران، انتشارات کلمه.

    44- شایان، عباس، 1333، «مقدمه» تاریخ طبرستان و زویان و مازندران، سید ظهیرالدین مرعشی، تهران، چاپخانه فردوسی.

    45- ....... .......... ، 1336، جغرافیای تاریخی و اقتصادی مازندران، جلد1 ، تهران.

    46- شوشتری، قاضی نورالله 1376،، مجالس المؤمنین،  جلد2، تهران، انتشارات اسلامیه.

    47- صفا، ذبیح الله ، 1376، تاریخ ادبیات در ایران، جلد 2، چاپ چهاردهم ، تهران، انشارات فردوس.

    48- طاهری شهاب، سید محمد، 1381، تاریخ ادبیات مازندران، پژوهش و تصحیح زین العابدین درگاهی، بی جا، نشر رسانش.

    49- طبری، محمد بن جریر ، 1354، تاریخ طبری (تاریخ الرسل و الملوک)، جلد5،ترجمه ابوالقاسم پاینده، تهران، بنیاد فرهنگ ایران.

    50- غفاری، قاضی احمد، 1351، تاریخ جهان آرا، به کوشش مجتبی مینوی، تهران، انتشارات حافظ.

    51- فرای،ر.ی، 1363، تاریخ ایران از اسلام تا سلاجقه،( کمبریج )  ترجمه حسن انوشه، جلد4 ، تهران، مؤسسه انتشارات امیر کبیر.

    52- فردوسی،ابوالقاسم ، 1375، شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی، به کوشش دکتر سعید حمیدیان، جلد2، چاپ سوم،تهران، نشر قطره.

    53- قفس اوغلی،ابراهیم ، 1367، تاریخ دولت خوارزمشاهی، ترجمه داود اصفهانیان، ویراستار : عبدالله فقیهی ، چاپ اول ، تهران، نشر گستره.

    54- کرمی، علی، 1378، « مقدمه » تفسیر مجمع البیان، شیخ ابوعلی الفضل بن الحسین طبرسی، جلد 1 ، تهران، مؤسسه انتشارات فرهادی.

    55- کریستین سن، آتور، 1375، ایران در زمان ساسانیان، ترجمه رشید یاسمی، چاپ هشتم، تهران، انتشارات دنیای کتاب.

    56- کیا، صادق ، 1353، شاهنامه مازندران، تهران، چاپخانه تمدن.

    57- ...........، 1369، واژه نامه طبری، تهران، انتشارات دانش.

    58- گلزاری، مسعود ، بی تا، سفرنامه مازندران و گیلان، بی جا، بی نا.

    59- گیلانی، ملا شیخعلی، 1352، تاریخ ماندران، تصحیح و تحشیه منوچهر ستوده، تهران، نشر بنیاد فرهنگ ایران.

    60- لسترنج، گای،1364،  جغرافیای تاریخی سرزمین های خلافت شرقی ،ترجمه محمود عرفان، چاپ دوم، تهران، انتشارات علمی و فرهنگی.

    61- مارکوارت، یوزف ، 1373، ایرانشهر بر مبنای جغرافیای موسی خورنی، ترجمه مریم میر احمدی، چاپ اول ، تهران، انتشارات اطلاعات.

    62- مدرس، میرزامحمدعلی1369، ، ریحانه الادب فی تراجم المعروفین باالکتبه و اللقب یا کنی و القاب، جلد 3، چاپ سوم ، تهران، کتابخانه خیام.

    63- مرعشی، سیدظهیرالدین ابن سیدنصرالدین، 1363، تاریخ طبرستان و رویان و مازندران، به اهتمام برنهارد دارن، با مقدمه یعقوب آژند، چاپ اول ، تهران، نشر گستره.

    64- مزاوی، میشل ، 1362، پیدایش دولت صفوی، ترجمه یعقوب آژند، تهران، نشر گستره.

    65- مستوفی قزوینی، حمدالله ، 1336، نزهت القلوب، به کوشش محمد دبیر سیاقی، تهران، انتشارات طهوری.

    66- مسعودی،ابوالحسن علی بن حسین ، 1347، مروج الذهب و معادن الجوهر، ترجمه اوالقاسم پاینده، جلد2، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب.

    67- مشکوتی، نصرالله ، 1349، فهرست بناهای تاریخی و اماکن باستانی، تهران، سازمان ملی حفاظت آثار باستانی، چاپخانه وزارت فرهنگ و هنر.

    68- مشکور، محمدجواد ، 1361، «مقدمه» تاریخ طبرستان و رویان و مازندران، سید ظهیرالدین مرعشی، به کوشش محمد حسین تسبیحی، چاپ دوم ، تهران، انتشارات شرق،.

    69- مقدسی،ابوعبدالله محمد بن احمد ، 1361، احسن التقاسیم فی معرفه الاقالیم، ترجمه علی نقی منزوی، تهران، شرکت مؤلفان و مترجمان ایران.

    70- مکنزی،چارلز فرانسیس، 1359، سفرنامه شمال، ترجمه منصوره اتحادیه( نظام مافی ) ، تهران، نشر گستره.

    71- ملکزاده بیانی، ملکه، 1370، تاریخ سکه دوره پارتی، جلد2، تهران، مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران.

    72- مهجوری، اسماعیل ، 1381، تاریخ مازندران، جلد1، تهران، انتشارات توس.

    73- ملگونوف، گ، 1362، سفرنامه ایران و روسیه‌ (نواحی شمالی ایران)، به کوشش محمد گلبن و فرامرز طالبی، تهران، انتشارات دنیای کتاب.

    74- ناصرالدین شاه قاجار، 1356، روزنامه سفر مازندران،‌ تهران، انتشارات فرهنگ ایران زمین.

    75- نجف زاده بارفروش، م.ب، 1368، واژه نامه مازندرانی، تهران، نشر بلخ وابسته به بنیاد نیشابور.

    76- نجف زاده لاریجانی، میرسعید ، 1372، بازخوانی تاریخ مازندران، به کوشش اسدالله عمادی، چاپ اول ، ساری، فرهنگ خانه مازندران.

    77- وامبری، آرمینیوس ، 1372، سیاحت درویش دروغین در خانات آسیای میانه (1940- 1986م)، ترجمه فتحعلی نوریان، چاپ پنجم،تهران، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی.

    78- هدایت، رضاقلی1356، ، سفارت نامه خوارزم، به کوشش علی حصوری، تهران، کتابخانه طهوری.

    79- همدانی،رشیدالدین فضل الله ، 1338، جامع التواریخ (بخش اسماعیلیان و فاطمیان و نزاریان و داعیان)، به اهتمام محمد تقی دانش پژوه، زیر نظر احسان یارشاطر، چاپ دوم ، انتشارات بنگاه و نشر کتاب،.

    80- یاقوت حموی، شهاب الدین ابی عبدالله ، 1410 ه ق، معجم البلدان، تحقیق فریدعبدالعزیز الجندی، الجزء الرابع ، بیروت، دارالکتب العلمیه.

    81- یعقوبی، احمد بن اسحق ( ابن واضح )، 1342، البلدان، ترجمه محمد ابراهیم آیتی، تهران، بنگاه نشر و ترجمه کتاب.

    82- ............... 1356، تاریخ یعقوبی، ترجمه محمد ابراهیم آیتی، جلد2، چاپ دوم.تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، 

    .

پروپوزال در مورد پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان, گزارش سمینار در مورد پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان, تز دکترا در مورد پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان, رساله در مورد پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان, پایان نامه در مورد پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان, تحقیق در مورد پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان, مقاله در مورد پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان, پروژه دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان, تحقیق دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان, مقاله دانشجویی در مورد پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان, پروژه دانشجویی درباره پایان نامه بررسی تحولات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی ساری از سقوط آل زیار تا ظهور مرعشیان
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت